Lietajúci kacír: Ako sv. Peter porazil démonického Simona Magusa

903
Matej Trančo
Kultúra života

Kacíri zamorili cirkev už od jej počiatkov. Ale koľko z nich vedelo podporiť svoje falošné učenia lietaním? Takáto schopnosť bola predvedená v 1. storočí Simonom Magusom, známym v období ranej cirkvi ako "Otec kacírstiev".

Prvýkrát počujeme o Simonovi Magusovi v novozákonnej Knihe Skutkov, kde sa dozvedáme, že bol okultným kúzelníkom žijúcim v Samárii a používal démonické sily za účelom vykonávania úžasných činov a získal si tak obdiv svojho mesta.

Ale potom Filip, jeden z prvých diakonov, priniesol do tejto oblasti Evanjelium. Z milosti božej mnohí ľudia uverili a boli pokrstení, vrátane Simona. Krátko nato Peter a Ján navštívili túto oblasť aby posilnili nových veriacich sviatosťou birmovania. Sila tejto sviatosti urobila na Simona taký dojem, že požiadal apoštolov aby mu dali silu udeľovať ju ponúkajúc im peniaze.

Samozrejme že apoštoli odmietli vykonať takúto svätokrádež a dnes je hriech predávania cirkevných úradov či posvätných vecí nazývaný Simónia, po Simonovi Magusovi.

Ale tento príbeh týmto nekončí. Hoci Písmo nezaznamenáva jeho život po tejto udalosti, zbytok jeho úžasného života je zaznamenaný ranými cirkevnými otcami a ostatnými zdrojmi.

V jednej verzii Simon, odmietnutý apoštolmi, opúšťa katolícku cirkev a obracia sa na gnosticizmus, ranokresťanskú herézu, ktorá odmietala autoritu apoštolov v prospech tajného poznania o ktorom jednotliví kresťania tvrdili, že dostali priamo od Boha. Taktiež pravdepodobne vyhlasoval, že je či už Kristom samotným alebo nejakou inou obdobou božstva. A neskôr sa vracia ku svojej démonickej mágii.

Simon sa začal objavovať v blízkosti Petra, priamo napádal jeho učenie a rýchlo sa stal Petrovým najdôležitejším súperom. Ich konflikt vyvrcholil v Ríme. Nadutý pýchou Simon verejne vyzval Petra priamo pred cisárom Nerom a davom hovoriac, že začne lietať by dokázal pravdivodsť svojej náuky. A prevkapivo aj vzlietol!

Samozrejme že to nebolo mocou Boha ale mocou Satana, čo Peter rýchlo dokázal. Peter pokľakol a začal sa modliť k Bohu aby Simona zastavil, a Boh tak aj učinil - priamo keď bol Simon vo vzduchu. Z miesta vysoko nad davom Simon náhle stratil svoju schopnosť lietania a padol na zem, zlomil si nohy a krátko na to aj umrel.