Lídri Európskej únie chcú za niekoľko dní vytvoriť európske vojenské základne

546
Kultúra smrti

Plány vybudovať spojené Zariadenia vojenského plánovania a riadenia schopnosti (Military Planning and Conduct Capability – MPCC) boli ešte v marci odsúhlasené všetkými 28 členskými štátmi. Plány však boli pozastavené na základe námietky podanej zo strany Spojeného kráľovstva, ktoré nechce mať s plánovaným vojenským zariadením nič spoločné. Informoval o tom portál Breitbart.

Avšak podľa správ v Bruseli a štvrtkového stretnutia ministrov obrany EÚ predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, Federica Mogheriniová, povedala, že cesta je teraz voľná a plány sa začnú realizovať za niekoľko dní.

Spojené kráľovstvo už aj predtým bolo proti vybudovaniu spoločnej Európskej armády preferujúc NATO pred spoločnou Európskou vojenskou jednotkou. Mogheriniová však vyhlásila, že očakáva, že sa Británia zapojí do budovania európskej armády až kým neopustia EÚ, ba aj potom.

„Očividne, keď už nie ste členom EÚ, nemôžete sa zúčastňovať na spoločných rozhodnutiach, ale môžete sa zúčastňovať na vojenských misiách,“ vyhlásila Mogeriniová.

MPCC má pracovať pod politickou kontrolou a strategickým poradenstvom Politického a Bezpečnostného Výboru a má podstúpiť tri vojenské cvičenia v Stredoafrickej republike, Mali a Somálsku pod riadením Generálneho riaditeľa Vojenského štábu EÚ.

Branislav Zaujec