LGBT útočí na cyperského arcibiskupa pre jeho plán učiť deti ortodoxnú morálku

1,180
Matej Trančo
Kultúra života

Cyperská "skupina za práva" LGBT s názvom ACCEPT označila Arcibiskupa Chrysostomosa (ortodoxná cirkev - pozn. editora)  ako nenávistného a volá po tom, nech sú jeho nedávne vyhlásenia o túžbe založiť školy zamerané k výchove detí v duchu Ortodoxnej morálky prešetrené, píše týždenník  The Cyprus Weekly.

V jednom interview pre televíziu MEGAONE arcibiskup odhalil, že Cirkev plánuje zostaviť svoj vlastný školský systém so škôlkami, základnými, strednými a vysokými školami vytvorenými počas najbližšich rokov.

Prvotne správne identifikoval homosexualitu ako "prehrešok a hriech," hovoriac "Nie je to niečo čo je normálne. Je to neprirodzené." V tejto súvislosti poznamenal, že navrhnuté školy budú zamerané na formovanie správnych, morálnych občanov, "vedúc deti preč od homosexuality."

ACCEPT ako na odozvu oznámil: "Tento incident nahlásime na Generálnu prokuratúru ako porušenie trestného zákonníka týkajúce sa propagácie nenávisti z dôvodu sexuálnej orientácie alebo rodovej identity, a urobíme všetky príslušné opatrenia." Skupina taktiež požaduje prešetrenie TV stanice za podozrenie z "podpory rasistických textov a prejavov nenávisti."

Na Cypre je hlas Pravoslávnej cirkvi v takýchto záležitostiach veľmi rešpektovaný, avšak krajina bola prinútená prehodnotiť svoje "právne predpisy v oblasti ľudských práv" odkedy sa usiluje o členstvo v EÚ.

V tomto smere ACCEPT vyhlásil odhaľujúc svoje absolútne nepochopenie Ortodoxie: "Morálka a viera nemajú nič spoločné so sexuálnou orientáciou, rodovou identitou alebo sexuálnou charakteristikou a osoba môže byť oboje, LGBTI a zároveň nasledovať cestu Boha jeho učenia. Nezabúdajme navyše, že sama Cirkev bola vytvorená, zložená a reprezentovaná ľuďmi s ich vlastnými vášňami."

Kým skupina propagujúca nemorálny životný štýl obviňuje arcibiskupa z používania "zlovestnej rétoriky," tvrdenia Arcibiskupa Chrysostomosa práve naopak sú sústredené na výučbu cesty spásy pre každého. Vyjadril sa, že keď hovorí k študentom, ktorí sa považujú za homosexuálov "povedal by im že ľudia by sa mali naučiť ako trpieť a bojovať" - rovnaké úsilie, ktoré kladie všetkých Ortodoxných kresťanov na cestu Kristovho života.