LGBT nadácia chce podkopať vatikánsku Synodu o rodine

1,954
Kultúra smrti

Denver – Nadácia LGBT aktivistov, ktorú riadi bývalý zamestnanec Obamovho Bieleho domu, dala disidentskej „katolíckej“ koalícii grant 200 tisíc dolárov, aby si zobrala na mušku nadchádzajúcu Synodu o rodine a Svetové dni mládeže.

Nadácia Arcus so sídlom v Michigane dala organizácii Dignity USA tento grant na rok 2014, „aby podporila pro-LGBT veriacich obhajcov pri ovplyvňovaní a zvrátení rétoriky Katolíckej cirkvi a jej ultrakonzervatívnych spojencov.“

Táto snaha vybuduje obhajobu a viditeľnosť v spojení s dvoma osobitnými udalosťami, a to Synodou o rodine a Svetovým dňom mládeže,“ uviedla nadácia na svojej webstránke.

Mimoriadna synoda biskupov sa stretne v Ríme 5.-19. októbra, aby sa vyjadrila k pastoračným výzvam týkajúcich sa rodiny. Synoda je predmetom značného záujmu médií, ale aj špekulácií.

Organizátori synody vydali 26. júna prípravný dokument. Tento obsiahly materiál okrem iného sumarizuje cirkevné učenie o homosexualite. Venuje sa prianiu (niektorých) biskupov zvážiť pastoračnú odpoveď na homosexualitu, voči katolíkom v homosexuálnych vzťahoch a voči deťom vychovávaných v takýchto zväzkoch.

V ten istý deň však dokument verbálne napadla prezidentka Dignity USA Marianne Duddy-Burkeová, tvrdiac, že vykazuje „rigidnú príslušnosť k existujúcemu učeniu.“ Vo vyhlásení organizácie sa píše, že dokument „neukazuje žiadnu otvorenosť pre zmenu škodlivého učenia.“

Dignity USA boli takisto veľmi aktívni pri protestoch proti účasti arcibiskupa San Francisca, Salvatoreho Cordileona, na Pochode za manželstvo. Zámerom pochodu je podporiť manželstvo ako zväzok jedného muža a jednej ženy.

V grantovom vyhlásení nadácie Arcus z marca 2014 sa uvádza, že Dignity USA z grantových peňazí podporí projekt Koalícia rovnako požehnaných. Táto koalícia zahŕňa skupiny Dignity USA (Dôstojnosť USA, pozn. prekl.), Call To Action („Výzva k činu“), Fortunate Families („Šťastné rodiny“) a New Ways Ministry („Apoštolát pre nové cesty“).

Všetky uvedené skupiny už v minulosti podporovali odmietanie katolíckeho učenia. V roku 2010 a 2011 New Ways Ministries, ktoré tiež dostali financie z nadácie Arcus, vyvolali odozvu u popredných amerických biskupov, ktorí sa vyjadrili, že organizácia sa nedrží katolíckeho učenia.

Nadácia Arcus uviedla, že koalícia „rozozvučí pro-LGBT hlasy v rámci Katolíckej cirkvi v príprave na dôležité medzinárodné stretnutia plánované katolíckymi biskupmi a Vatikánom.“

Podľa nadácie bolo financovanie súčasťou úsilia zaangažovať „náboženských vodcov s otvorenou mysľou, ktorí môžu využiť svoj vplyv na posun verejnej mienky preč od predsudkov.“

Rovnako požehnaná koalícia v súčasnosti hľadá rodiny, ktoré sú ochotné zúčastniť sa Svetového dňa rodiny vo Philadelphii v roku 2015, „aby prehovorili v prospech LGBT inklúzie v cirkvi.“ To sa píše v letáku, ktorý je zavesený na webstránke koalície.

Koalícia takisto pomáhala podporiť mladých, identifikujúcich sa ako LGBT, aby vycestovali na Svetové dni mládeže do Ria De Janeira v roku 2013. Cieľom bolo podporiť povedomie o otázkach gender a sexuality a „postaviť sa proti škodlivému učeniu a pastoračnej praxi, ktorá dehumanizuje,“ píše sa na webstránke koalície.

Nadácia Arcus má blízke väzby na Obamovu administratívu a prispela jedným miliónom dolárov na Fond globálnej rovnosti, ktorý je zriadený vládou. Tento fond už celosvetovo vynaložil 12 miliónov dolárov na podporu LGBT, uviedla agentúra Associated Press v júni 2014.

Ďalšie prepojenie na vládu sa týka Kevina Jenningsa, výkonného riaditeľa nadácie od júla 2012. Prezident Obama vymenoval Kevina Jenningsa v roku 2009 za asistenta námestníka amerického ministerstva vzdelávania a za šéfa Úradu Bieleho domu pre bezpečné školy bez drog.

Jennings, bývalý stredoškolský učiteľ, je zakladateľom Siete pre vzdelávanie gejov, lesbičiek a heterosexuálov (GLSEN), ktorá rozšírila LGBT aktivizmus do tisícok stredných škôl v USA.

Kritici videli za jeho programami proti šikanovaniu v školách úsilie o zníženie obáv z nemorálnosti podporovania homosexuálneho správania. Silnú kritiku zožal aj za svoje väzby na radikálov.

V prejave z roku 2009 Jenningsov partner Jeff Davis povedal, že keď začiatkom deväťdesiatych rokov stretol Jenningsa, bol členom organizácie ACT UP (Konaj, pozn. prekl.). To je skupina na podporu práv pacientov AIDS, ktorej aktivizmus zahŕňal aj protesty s výtržnosťami v kostoloch. Niektoré protesty členov skupiny v roku 1992 počas Svätej omše v katedrále Sv. Patrika v New Yorku zahŕňali znesväcovanie Eucharistie.

Jennings tiež v prejave z roku 1997 povedal, že bol „inšpirovaný“ jedným z prvých homosexuálnych aktivistov, Harrym Hayom. On upravil učebnicu dejín gejov a lesieb pre stredné školy a bakalárskych študentov, kde sa objavil Hayov profil. Jenningsovi kritici však poukázali, že Hay bol takisto hlasným podporovateľom skupiny na podporu práv pedofilov NAMBLA.

Jennings bol tiež kritizovaný za jeho odpoveď stredoškolskému študentovi, ktorý podľa Jenningsa hľadal u neho radu po tom, čo mal tento tínedžer sexuálny styk so starším mužom na toaletách bostonskej autobusovej stanice v roku 1988.

Hovoril, že si ho vypočul a ponúkol mu pomoc. Televízia CNN priniesla v reportáži Jenningsove neskoršie poznámky k incidentu. Povedal mu, že dúfa, že použil kondóm.

Podľa Jenningsových spomienok bol tínedžer pätnásťročný, čo je pod hranicou legálnosti pre súhlas k sexuálnemu styku v štáte Massachusetts. Študent však neskôr vystúpil s tvrdením, že nedošlo k žiadnemu sexuálnemu styku a že bol v čase konverzácie s Jenningsom vo veku vyššom ako je hranica pre legálny súhlas so sexuálnym stykom v štáte Massachusetts.

Jennings opustil Obamovu administratívu v roku 2011.

Nadáciu Arcus založil Jon M. Stryker, dedič majetku vyprodukovaného firmou na výrobu medicínskych pomôcok Stryker Corporation. Nadácia Arcus mala majetok takmer 171, 2 milióna dolárov a celkový príjem 29,8 milióna dolárov v roku 2012, ako sa to uvádza v ich daňovom priznaní. V tom istom roku v grantoch rozdelili 28,6 milióna dolárov.

Nadácia Arcus je takisto finančným podporovateľom Vzdelávacieho fondu Laboratória občianskej angažovanosti, ktorý získal 75 tisíc dolárov v roku 2014, „aby priniesol výzvu založenú na viere pre náboženské organizácie a vodcov, ktorí zneužívajú náboženskú slobodu,“ píše sa v grantovom liste nadácie. Oznámenie o grante uvádzalo, že kampane budú podporovať „väčšiu viditeľnosť“ pre kresťanov, ktorí „budú kritizovať zneužívanie argumentu náboženskej slobody na odpor proti plnej rovnosti LGBT osôb.“

Projekt nadácie „Veriaca Amerika“ priniesol nedávno niekoľko kampaní proti Katolíckej cirkvi a iným katolíckym organizáciám.

Jej výzvy na petíciu zahŕňali aj jednu, ktorá protestovala proti morálnym štandardom zahrnutým v pracovných zmluvách pre učiteľov v arcidiecéze Cincinnati. Iná podporila študentov z katolíckej strednej školy v štáte Washington, ktorí protestovali proti odchodu zástupcu riaditeľa, ktorý vstúpil do „manželstva“ rovnakého pohlavia. Tretia petícia protestovala proti navrhovanému rozšíreniu ochrany náboženskej slobody v legislatíve štátu Arizona.

Ďalšia ich kampaň zahŕňala výzvu pre kardinála Francisa Georga, aby zrušil svoje slávenie Svätej omše na Konferencii odvahy. Konferencia odvahy je stretnutie katolíkov s určitou "príťažlivosťou" k rovnakému pohlaviu, ktorých cieľom je byť vernými cirkevnej náuke a praxi. Táto kampaň protestovala proti prítomnosti terapeutov, ktorí si myslia, že je možné zmeniť sexuálnu orientáciu.

Ako odhaľujú daňové záznamy, grant nadácie Arcus na rok 2014 pre Dignity USA je opakovaním grantu z roku 2012 tiež vo výške 200 tisíc dolárov na podporu Koalície rovnako požehnaných.

V roku 2012 vydala koalícia správu útočiacu na Konferenciu katolíckych biskupov USA a Kolumbových rytierov (najväčšia mužská dobročinná organizácia veriacich katolíkov v USA, pozn. prekl.) za ich úsilia zachovať právnu definíciu manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy.

Túto správu potom použila iná organizácia aktivistov Catholics United (Zjednotení katolíci), ktorá inklinuje k strane demokratov, a tiež dostala značné financie od spojenca nadácie Arcus z Colorada - nadácie Gill.

Zakladateľ nadácie Gill, podnikateľ Tom Gill, bol blízkym politickým spolupracovníkom Pat Strykerovej, sestry Jona Strykera.

Nadácia Gill spustila Projekt postupu hnutia, ktorý dostal granty aj od nadácie Arcus. Projekt organizoval stratégiu podpory aktivizmu LGBT v rámci amerických náboženských organizácií, seminárov, združení kňazov a v médiách, aby „zvrátili náboženskú opozíciu“. To sa uvádza vo výročnej správe nadácie Gill z roku 2006.

Informačný list Dignity USA z roku 2011 naznačuje, že nadácia Arcus venovala najmenej 370-tisíc dolárov pre Koalíciu rovnako požehnaných v rokoch 2013, aj keď súhrnná výška grantov uvedených na ich webstránke sa s týmto tvrdením nezhoduje.

Nadácia Arcus darovala ďalších 250-tisíc dolárov pro-potratovej skupine nazvanej Katolíci za voľbu. Šesťciferné sumy darovala aj protestantským cirkvám a organizáciám, rovnako ako sekulárnym univerzitám.

V roku 2010 darovala nadácia 100-tisíc dolárov Fairfieldskej univerzite, katolíckej jezuitskej inštitúcii v Connecticute, aby organizovali fóra a šírili informáciu, že nadácia Arcus „rozšíri súčasnú diskusiu o homosexualite v rámci rímskeho katolicizmu tak, aby zahŕňal široké spektrum názorov progresívnych vodcov katolíckeho myslenia a teológov“.

Univerzita potom organizovala semináre v spolupráci z Fordhamskou univerzitou v New Yorku. Vtedajší biskup Bridgeportu, William E. Lori, a arcibiskup New Yorku, Timothy M. Dolan, vyjadrili obavy, že semináre môžu podnietiť odmietanie cirkevného učenia. Avšak rektori obidvoch univerzít ich ubezpečili, že „nebudú roznecovadlom pre odporcov.“