Lajčák v New Yorku: Na zvládnutie migrácie treba rozšíriť a zintenzívniť medzinárodnú spoluprácu

631
Neutral

Minister Lajčák sa v sprievode prezidenta Kisku zúčastnil na Stretnutí Valného zhromaždenia OSN

Na riešenie migračnej krízy treba rozšíriť a zintenzívniť spoluprácu v čo najširšom medzinárodnom meradle. V rámci vystúpenia na podujatí venovanom problematike utečencov a migrantov na pôde OSN v New Yorku to vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Minister M. Lajčák sa v sprievode prezidenta SR Andreja Kisku zúčastnil na Stretnutí Valného zhromaždenia OSN na vysokej úrovni k rozsiahlemu toku utečencov a migrantov a následne vystúpil na doplnkovom podujatí k tomuto stretnutiu v rámci okrúhleho stola k medzinárodnej pomoci a spolupráci pri prekonávaní následkov migračných a utečeneckých tokov.

„Migračná kríza je jedna z najväčších výziev pre medzinárodné spoločenstvo. Nie je to krátkodobý sezónny ani regionálny problém – je to komplexná záležitosť pre niekoľko generácií a vyžaduje si celosvetovú pozornosť,“ zdôraznil vo svojom vystúpení v mene SR minister M. Lajčák.

Poukázal na to, že vzhľadom na rozsah tejto výzvy treba rozšíriť a zintenzívniť globálnu spoluprácu. „Žiadna organizácia, žiadny štát ani región nedokáže vyriešiť migráciu iba vlastnými silami. Pre tento globálny fenomén potrebujeme naozaj globálnu odpoveď,“ konštatoval minister M. Lajčák.

Dodal tiež, že úspech Európy v tejto oblasti bude závisieť aj od jej schopnosti spolupracovať s partnermi za jej hranicami, a to formou humanitárnej pomoci, rozvoja investícií, rozšírením legálnych kanálov pre migráciu. „Toto je jeden zo spôsobov, ako môže EÚ priamo riešiť niektoré z príčin migrácie v konkrétnych krajinách,“ uviedol minister M. Lajčák.

V tejto súvislosti pripomenul konkrétny príspevok SR ku globálnemu riešeniu migračnej krízy v podobe bezprecedentného príspevku vo výške 13 miliónov USD na riešenie príčin migrácie a zmiernenie je následkov. Z tejto sumy sa financovali výrazné príspevky na prácu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) či Svetového potravinového programu.

Minister M. Lajčák v pondelok v New Yorku podpísal z pozície Slovenska ako predsedníckej krajiny Rady Európskej únie dohodu medzi EÚ a Mikronéziou o zrušení vízovej povinnosti pre občanov oboch strán na krátkodobé pobyty. Za Mikronéziu dohodu podpísal minister zahraničných vecí Lorin Robert a na slávnostnom podpise v priestoroch Stálej misie SR pri OSN sa zúčastnil aj komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos.

Minister M. Lajčák okrem toho sprevádzal prezidenta SR A. Kisku na prijatí u generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. S prezidentom sa spoločne stretli aj s bývalou ministerkou zahraničných vecí USA Madelaine Albrightovou. Minister M. Lajčák následne absolvoval sériu bilaterálnych rokovaní s ministrom zahraničných vecí Francúzska Jeanom-Marcom Ayraultom, indonézskou rezortnou kolegyňou Retno Marsudiovou, kenskou ministerkou Aminou Mohamedovou, austrálskou ministerkou Julie Bishopovou a argentínskou rezortnou partnerkou Susanou Malcorrou. Témou rokovaní boli otázky dvojstrannej a regionálnej spolupráce, ako aj vzťahy týchto krajín s EÚ a aktuálna agenda OSN.

TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ).