Láska vonia: Ženy, viete, že keď užívate hormonálnu antikoncepciu, mužom nevoniate?

1,216
Kultúra smrti

Láska na prvý čuch.

Značná časť počiatočnej príťažlivosti medzi mužom a ženou spočíva na vizuálnom pohľade, no aj v rámci fyzických aspektov príťažlivosti bude platiť staré známe “vzhľad nie je všetko”. Úžasné vlasy, skvelá postava, dokonalá tvár – to všetko môže byť zbytočné, pretože vaša vôňa môže byť tým najjednoduchším a zároveň kľúčovým faktorom príťažlivosti.

Všetci máme schopnosť doslova “vyčuchať” si dobrého partnera. Deje sa to vďaka tomu, že nevedomky čuchom vycítime chemické signály v našom prostredí, a k nim patria aj zlúčeniny vône iných ľudí. V skutočnosti každý jeden človek má svoju jedinečnú vôňu, podobne, ako má každý z nás jedinečné odtlačky prstov.

Prirodzená vôňa človeka nám vlastne dáva informácie o jeho hlavnom histokompatibilnom komplexe (HLA). Mimochodom, deti, ktorých rodičia majú odlišný HLA, bývajú imúnnejšie a zdravšie. Keď vám teda niekto prirodzene vonia veľmi príťažlivo, pravdepodobne má odlišný HLA a môže to znamenať, že vám aj telo dáva signál, že s týmto človekom by ste mohli mať potomstvo.

Jediní, u ktorých to neplatí, sú ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu.

Muži “naslepo” označili pach tričiek nosených ženami, ktoré neužívali antikoncepciu, za príťažlivejší než pach tričiek žien, ktoré ju užívali

Ak žena užíva antikoncepciu, mužovi jednoducho nevonia. Potvrdila to aj štúdia, ktorú publikoval Oxford Journals. V nej vedci publikovali výsledky pokusu, pri ktorom sa u mužov zisťovalo, nakoľko ich priťahovala prirodzená vôňa žien, ktoré ovulovali,  s tými, ktoré boli v luteálnej fáze. Obe skupiny žien, ktoré sa do pokusu zapojili, mali počas troch nasledujúcich nocí spať v jednom tričku. Keď potom tričká dali mužom privoňať, tým sa tričká od žien, ktoré ovulovali, zdali vôňou omnoho príťažlivejšie a viac sexy než tričká od žien, ktoré neovulovali. Tieto ich preferencie sa nezmenili dokonca ani po ďalšom týždni, čo tieto nosené tričká boli umiestnené v prostredí s izbovou teplotou. Podobný výskum zasa skúmal konkrétne ženy, ktoré užívali a neužívali antikoncepciu, bezohľadu na to, či tie, ktoré ju užívali boli v ovulačnej fáze alebo nie. Aj týmto mužom “voňali” viac tričká nosené ženami, ktoré neužívali hormonálnu antikoncepciu.

Ženy sa užívaním antikoncepcie ochudobňujú o svoje vrcholové obdobie cyklu, kedy priam vyžarujú sexepíl

Antikoncepčná tabletka u ženy poriadne zamáva s hormonálnou rovnováhou, čo ovplyvní jej vzhľad váre, vôňu tela, chuť a dokonca aj hlas. Muži toto všetko ak nie vedome, tak podvedome určite vnímajú.

Portál Daily Beast píše že “počas menštruačného cyklu hormonálne výkyvy menia vzhľad tváre ženy, jej telesnú vôňu a dokonca aj výšku hlasu. Keď ovuluje, všetky tieto zmeny sú v jej prospech a stáva sa pre muža atraktívnejšou a podvedome tušia, že je plodná. Keďže hormonálna antikoncepcia bráni ovulácii, ženy prichádzajú o toto doslova vrcholové obdobie menštruačného cyklu, počas ktorého by za iných okolností priam vyžarovali sexepílom”.

Okrem toho, že hormonálna antikoncepcia mení vnímanie iných o vás, mení tiež vnímanie ženy o mužoch. Ženu, ktorá užíva hormonálnu antikoncepciu, zrazu začnú priťahovať ľudia s podobným HLA, aj ich prirodzené preferencie sú úplne potierané, a zrazu nemajú záujem o tradične maskulínneho muža, ktorý by ju priťahoval počas ovulácie, teda za normálnych okolností. Preto, ak užívate antikoncepciu a vybrali ste si počas tohto obdobia partnera, je dosť možné, že po jej vysadení bude partner pre vás významným spôsobom menej príťažlivý.