Krstenie pivom? Prepáčte, no bolo to zakázané v 13. storočí

1,114
Matej Trančo
Kultúra života

Ak si zoberiete cirkev, ktorá existuje zhruba 2000 rokov, tak všetko, čo sa mohlo stať sa aj udialo. Toto je jeden z takýchto príbehov - a má dôležité ponaučenie.

V 13. storočí Pápež Gregor IX vydal neobvyklý dekrét, v ktorom stálo že krsty pivom (namiesto vody) neboli platné. Napísal:

Keďže vzhľadom na evanjelium musí byť človek znovuzrodený z vody a Ducha Svätého, tí, ktorí boli pokrstení pivom tak nie sú považovaní za právoplatne pokrstených.

Riadok o "znovuzrodení z vody a Ducha Svätého" je odkazom na Ježišove učenie o krstení v Jánovi - kapitola 3. Zrejme v Nórsku existoval región, v ktorom bol nedostatok vody a ktorý používal pivo ako náhradu za sviatosť, a tak bol pápež nútený zasiahnuť.

A čo? Ak sa ľudia nesnažili uľahčovať vážnosť sviatosti a jednoducho len používali to, čo bolo k dispozícii, prečo na tom tak záleží? Je to kvôli tomu, čo krst vykonáva a odkiaľ pochádza.

Po prvé, krst je jednou z najdôležitejších sviatostí v katolíckej viere. Je tou úplne prvou - nemôžete prijať iné sviatosti ak ste najprv neboli pokrstení - a jeho prijatie (alebo túžba po ňom) je nevyhnutné pre spásu. Inými slovami nechcete sa s tým zapodievať a jednoducho ho chcete správne prijať.

Po druhé, krst nie je niečo, čo je vytvorené cirkvou. Cirkvi bol daný samotným Kristom. A tak nemáme právomoc si ho pozmeniť ako sa nám zachce. So základmi na zjavení Krista v Písme a tradícii založenej a vedenej Duchom Svätým bola cirkev schopná presne a jasne špecifikovať čo presne krst predstavuje.

Spoločne s tými požiadavkami, ktoré zahŕňajú veci ako riadny zámer (robiť to, čo robí cirkev) a použitie správnych slov ("Ja ťa krstím v mene Otca, i Syna, i Ducha Svätého"), musí krstiaci použiť vodu, tak ako bolo vykonané v Novom Zákone. Pokus o "krst" bez použitia týchto základných vecí nie je pravým krstom.

Takže "byť pokrstený" pivom, dokonca aj s tými najlepšími zámermi, sa neráta! A hocikto z 13. storočia, kto bol "pokrstený" pivom, by potreboval byť znova pokrstený vodou. Predstavte si, že by ste sa museli do svojej farnosti vrátiť a byť "znovapokrstení" kvôli niečomu takému!