Krstenie pivom? To bohužiaľ zakázali v 13. storočí

1,226
Kultúra života

V Cirkvi, ktorá tu je okolo 2000 rokov, sa už mohlo stať hádam všetko. Napríklad aj nasledovný príbeh, ktorý nám zároveň dáva dôležité poučenie.

V 13. storočí pápež Gregor IX. vydal nezvyčajný dekrét, v ktorom vyhlásil, že krstenie pivom (namiesto vody) nie je platné. Napísal:

Podľa učenia evanjelia sa človek musí znova narodiť z vody a Ducha. Preto tí, ktorí boli pokrstení pivom, sa nepokladajú za platne pokrstených.

Výrok o „znovu narodení sa z vody a Ducha“ sa odvoláva na Ježišove učenie o krste v Evanjeliu podľa Jána - kapitola 3. Pápež musel vydať takéto nariadenie, pretože podľa všetkého sa v Nórsku nachádzal región, ktorý nemal dostatočné zásoby vody a používal pivo ako náhradu v tejto sviatosti.

Prečo to tak vadí, keď ľudia pristupovali k sviatosti seriózne a len vyžívali, čo mali k dispozícii? Je to až taký problém? Odpoveď znie áno. Záleží na tom kvôli tomu, čo krst znamená a odkiaľ pochádza.

Po prvé, krst je jedna z najdôležitejších sviatostí v kresťanskej viere. Je to prvá sviatosť, a ak vás najprv nepokrstia, nemôžte pristúpiť k ostatným. Prijatie krstu (alebo túžba po ňom) je nevyhnutné pre spásu. Inými slovami, treba si dať poriadne záležať, aby prebehlo všetko pekne poporiadku.

Po druhé, krst nie je niečo, čo vytvorila Cirkev. Cirkev ho dostala od Krista, a preto nie je v našej právomoci zmeniť ho, ako sa nám zachce. Na základe toho, čo Kristus zjavil v Písme a posvätnej tradícii a podľa vedenia Ducha Svätého Cirkev dokázala presne určiť, čo ustanovuje krst.

Ku krstu je potrebný úmysel (že človek chce robiť to, čo koná aj Cirkev) a musí sa dodržať forma. (Musia sa vyriecť slová: „Ja ťa krstím v mene Otca i Syna i Ducha Svätého.“). Pokrstí sa liatím vody na hlavu, tak ako to bolo v Novom zákone. „Pokus o krst“, ktorý by nezahŕňal uvádzané veci, nie je pravým krstom.

Takže „krstenie“ pivom aj s tým najlepším úmyslom sa neráta! Každý, koho v 13. storočí „pokrstili“ pivom, by sa musel dať znova správne pokrstiť vodou. Viete si čo i len predstaviť, že by ste sa museli nechať „prekrstiť“ ešte raz kvôli niečomu takému?