Krivé obvinenie z pedofílie kňazovi zničilo život

3,476
Kultúra smrti

Katolíckeko kňaza obvinil jeden z miništrantov z pohlavného zneužívania. Chlapec, vtedy 16-ročný, tvrdil, že ho kňaz niekoľkokokrát pozval k sebe, umýval ho a ohmatával na intímnych miestach

Keď sa v spoločnosti zvrtne reč na pedofíliu, mnoho si ľudí si automaticky vybaví aféry predofilných kňazov a zneužívania detí v Cirkvi. Táto téma je mediálne veľmi vďačná a nie zriedka sa vyskytujú falošné obvinenia cirkevných predstaviteľov, ktoré médiá s gustom rozoberajú, avšak keď sa po nejakej dobe ukáže, že obvinenie bolo falošné, už tomu nevenujú pozornosť.

V takýchto prípadoch zostáva len často zničená povesť a život falošne obvineného človeka.Podobný prípad sa teraz odohráva aj u našich susedov v Čechách.

Katolíckeko kňaza obvinil jeden z miništrantov z pohlavného zneužívania. Chlapec, vtedy 16-ročný, tvrdil, že ho kňaz niekoľkokokrát pozval k sebe, umýval ho a ohmatával na intímnych miestach. Prípad prejednával Okresný súd v Jeseníku. Kňaz sa pred súdom hájil, že chlapec u neho len dvakrát prespal, keď nechcel ísť domov vzhľadom na neusporiadané pomery v chlapcovej domácnosti. Spravodajský server seznam.cz, ktorý o prípade informuje, cituje vyjadrenie kňaza pre Právo: “Nikdy sme spolu nemali žiadny konflikt. Pochádzal z chudobnej rodiny, snažil som sa jemu, i dalším miništrantom pomáhať, napríklad organizovaním výletov, na Vianoce som im dával darčeky. Chlapec u mňa dvakrát prespal a sťažoval sa na pomery doma, matka vraj s priateľom doma pije a on tam nemôže vydržať”. Súd tvrdeniu kňaza neuveril, podľa advokátky obžalovaného neprihliadol k množstvu dôkazov a rozsudok postavil iba na tvrdení chlapca a znaleckého posudku, ktorý ho charakterizuje ako príliš jednoduchého na to, aby si to všetko dokázal vymyslieť. Kňaz dostal síce podmienečný trest, čo však znamenalo koniec jeho kňazskej kariéry. Prípad bol nahlásený do Vatikánu a nasledovala jeho suspendácia a nezamestnanosť, nakoľko nikto nechcel zamestnať človeka s takýmto obvinením. Vďaka pomoci farníkov kňaz nakoniec zohnal aspoň miesto robotníka.

“Mal som z toho psychické problémy, dodnes sa z toho nemôžem spamätať. Síce som dostal iba podmienku, ale od tej doby je môj život ako väzenie. Modlil som sa, aby sa Boh nado mnou zmiloval”, cituje server kňaza.

Matka chlapca požadovala od Cirkvi odškodné a keď neuspela, obrátila sa na súd so žalobou na náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 250 000 českých korún. Než však začalo súdne pojednávanie, došlo k zaujímavému obratu. Na súd v Jeseníku dorazil návrh na obnovu procesu, v ktorom niekoľko svedkov uvádzalo, že mladík sa im zveril s tým, že si celý prípad vymyslel.

„Povedal mi, že ho krivo obvinil a že vie, že mu tým zničil život. Matka ho ale vraj naviedla, aby to nikomu nehovoril, ináč ho budú znovu ťahať po súdoch,“ uvádza server notársky overenú výpoveď svedkyne.

Ďalšia svedkyňa, chlapcova kamarátka, uvádza: „Ešte mi potom písal, aby som o  tom nikomu nehovorila, že všetko musí držať v tajnosti a že by z toho mal problémy.

Bude si vraj za to platiť školu.“

V tej dobe už sám mladík stiahol žalobu o určenie náhrady nemajetkovej ujmy.

“Žijem len pre to, že mám ešte nádej na to, že sa pravda ukáže a ja sa budem môcť vrátiť ku kňažskej službe. Zo dňa na deň bolo všetko zničené, kňazstvo bolo celý môj život, nemal som nič iného okrem služby ľuďom”, končí svoj článok Seznam.cz