Kresťania na Blízkom východe nazývajú návštevu pápeža Františka v Egypte požehnaním

761
Kultúra života

Foto: pápež František a ortodoxný koptský pápež Teodor II. vpravo, zúčastňujúc sa dňa 28. apríla na ekumenickej bohoslužbe v kostole sv. Petra v Káhire.

Kresťanskí predstavitelia v tejto krajine hovoria, že návšteva pápeža Františka v Egypte 28. a 29. apríla bola obrovským úspechom. Pápež podporil úsilie Egypta, aby bojoval proti islamskej militantnosti, hovoriac, že krajina má osobitnú úlohu pri budovaní mieru v krajine ako aj „vyhýbaniu sa akémukoľvek násiliu alebo terorizmu.”

Amman v Jordane – dávny 27-hodinový výlet pápeža Františka do Káhiry zanechal v Egypťanoch hlbokú stopu, povedali katolícky predstavitelia, keďže očakávajú zlepšenie pút ortodoxných kresťanov a moslimov.

„Návšteva pápeža Františka bola veľkým požehnaním pre Egypťanov, ale aj moslimov a kresťanov, hlavne po bombových útokoch počas Kvetnej nedele,” povedal v telefóne pre Catholic News Service otec Rafic Greiche, ktorý je hovorca egyptských biskupov.“ „Predniesol správu plnú lásky, mieru a nádeje.”

Otec Rafic poukazuje na niekoľko teroristických útokov ku ktorým došlo 9. apríla v dvoch kostoloch. Teroristická skupina Islamského štátu sa prihlásila k útokom, v ktorých zahynulo najmenej 45 ľudí, zranilo sa viac ako 100 ďalších. Otriaslo to najväčšou kresťanskou komunitou na Blízkom východe.

„Návšteva pápeža v Egypte bola pre katolíkov skvelou a veľmi pozitívnou udalosťou,”povedal pre CNS známy egyptský katolícky teológ, islamológ, jezuitska otec Samir Khalil Samir. Tento profesor učí na Pontifical Oriental Institute v Ríme.

Povedal, že dokonca dôležitejšie by bolo historické zlepšenie ekumenických vzťahov medzi katolíkmi a koptskými pravoslávnymi cirkvami v minulosti. Pápež František a ortodoxný koptský pápež Teodor II. podpísali deklaráciu o spoločnom krste.

 „Bol to veľký krok,” povedal otec Samir.

“V Egypte existuje veľa zmiešaných manželstiev medzi katolíkmi a pravoslávnymi,” vysvetlil Samir, pričom uviedol predošlú koptskú pravoslávnu požiadavku, aby členovia, ktorí sa pripojili k cirkvi, vrátane tých, ktorí boli niekedy pokrstení ako katolíci, musia sa opäť dať pokrstiť.

 „Je to veľmi smutné,” povedal. V súčasnosti obidve cirkvi súhlasili, že si navzájom uznajú sviatosť krstu a prisľúbili, že budú naďalej pokračovať v práci k väčšej jednotne.

„Vo všeobecnosti, ekumenické vzťahy s Koptskou pravoslávnou cirkvou boli dobrým krokom napred a môžu pokračovať ďalej,“predpovedal Samir, keď spomenul možnosť zmierenia sa počas sviatkov Vianoc a Veľkej noci.

Taktiež povedal, že pápež František a egyptský prezident Abdel- Fattah el-Sissi dosiahli lepšie porozumenie. Je to dôležité pre kresťanov v Egypte, ktorí patria medzi najstaršie spoločenstvá na Blízkom východe, ktoré sa datujú od čias apoštola Marka.

„Stretnutím (s prezidentom el-Sissi) a majúc pozitívny vzťah, pápež podporuje jediného, ktorý môže pomôcť kresťanom,”povedal teológ. „Keďže je veľmi zbožný moslim, el-Sissi je tiež ten, ktorý sa snaží zachrániť kresťanov pred ISIS.”

Pápež podporil úsilie Egypta aby bojoval proti islamskému militantizmu, hovoriac, že krajina má osobitnú úlohu pri budovaní mieru v krajine ako aj „vyhýbaniu sa akémukoľvek násiliu alebo terorizmu.”

Greiche povedal, že verí, že to nemusí byť jednoduché chrániť kresťanov a ďalších Egypťanov pred narastajúcimi útokmi extrémistického násilia.

„Kriminálne činy sa najskôr vytvoria v hlave teroristov. Nemôžete povedať, že kresťania sú v bezpečí alebo hocikto iný, že je v bezpečí pred teroristickými útokmi. Modlíme sa a žiadame nášho Spasiteľa, aby nám pomohol nezakúsiť viac to, čo sme doteraz zažili,”povedal kňaz.

„Nemôžeme povedať, že kresťania budú viac v bezpečí (kvôli návšteve pápeža), pretože teroristi sú v dnešnej dobe všade,”dodal.

Napriek tomu výzva Františka na odhalenie extrémistického násilia, ktoré sa uskutočnilo v mene Boha ovplyvnilo Sheik Ahmad el-Tayeb, ktorý vedie Univerzitu al-Azhar v Káhire. Usporiadal Medzinárodnú mierovú konferenciu, na ktorej sa zúčastnil pápež František a duchovná hlava východných pravoslávnych cirkví, ekumenický patriarcha Bartolomej.

„Hoci ISIS nebude počúvať čokoľvekz toho, čo pápež hovorí, František teraz povýšil vatikánske vzťahy s al-Azhar na vyššiu úroveň,“povedal otec Samir.

Ako najväčšia svetová autorita sunnitského islamu, univerzita al-Azhar vychováva moslimských kňazov a študentov z celého sveta má potenciál zmeniť diskusiu

Kritici, vrátane prezidenta el-Sissa sa sťažujú, že univerzita sa dostatočne nesnaží, aby spochybnila konanie islamistických extrémistov v teologických otázkach.

Akokoľvek, študenti poukazujú na dichotómiu v Koráne, v ktorej si islamský prorok Mohamed zastával mierové vzťahy s kresťanmi a židmi v časoch násilia.

„Zdôrazňovaním nenásilnosti a tým, že sú prijateľné iba mierové spôsoby, môže pomôcť moslimom prísť k tejto ceste, ktorá je nenásilná,” hovorí Samir. „Najdôležitejšou vecou je zmeniť spôsob myslenia moslimov, hlavne pri učení sa o islame, čo je hlavný odbor na univerzite v al-Azhar.”

Samir taktiež zdôraznil iné výzvy.

„Za posledných päť či šesť rokov, tu bol nový prvok – militarizácia radikálneho islamu,“ povedal. Študenti obviňujú Spojené štáty a niektoré európske krajiny z poskytovania zbraní pre Saudskú Arábiu a Katar, ktoré údajne financujú fundamentalistické islamské hnutie.

 „Tento problém je ale o veľa väčší. Je to otázka prehodnotenia islamu ,”povedal Otec Samir.

Pápež František sa tiež stretol s egyptskými seminaristami, kňazmi a osobami náboženského života predtým, ako zakončil svoju návštevu v Káhire a zanechal v nich hlboký dojem.

„Veľmi nás povzbudil, aby sme žili život oddaný Kristovi, ktorý je  živá nádej. A aby sme  priniesli túto nádej do všetkým ktorým slúžime: zdravotne postihnutým, chudobným a znevýhodneným,”povedal pre CND otec a riaditeľ seminára Koptskej katolíckej cirkvi Leva I. Shenoud Andraos.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.