Kráľovná Alžbeta nazvala Ježiša Krista, v knihe z príležitosti jej 90. narodenín, "kráľom, ktorému slúži"

10,535
Jakub Betinský
Kultúra života

Britská kráľovná Alžbeta II uvažuje o centrálnej úlohe Ježiša vo svojom živote v novej knihe, ktorá bude vydaná z príležitosti jej blížiacich sa 90. narodenín. Vo svojom názve je Kristus ako "kráľ, ktorému slúži."

"Bola som - a zostanem - vám veľmi vďačná za vaše modlitby a Bohu za jeho neochvejnú lásku," napísala britská panovníčka v predslove k The Servant Queen and the King She Serves [Pozn. prekladateľa: Slúžiaca kráľovná a kráľ, ktorému slúži], ktorá vyjde v apríli.

"Bola som v skutku jeho vernou," dodala.

Podľa Anglikánskej cirkvi sa hovorí o tisíckach kostolov, ktoré budú rozdávať kópie tejto knihy, ktorú vydáva HOPE, Bible Society a London Institute for Contemporary Christianity [LICC].

"Počas toho ako som písal túto knihu a hovoril o nej s mojimi priateľmi, rodinou, ktorá Ježiša nepozná či s mojim židovským holičom, zostal som prekvapený ako veľmi ich zaujímalo dozvedieť sa viac o kráľovninej viere, " povedal Mark Greene, výkonný riaditeľ LICC, ktorý je spoluautorom tejto knihy.

"Kráľovná nám slúžila počas celého svojho dospelého života s úžasnou stálosťou charakteru, záujmom o druhých a jasnou závislosťou na Kristovi. Čím viac som čítal to, čo napísala a hovoril s ľuďmi, ktorí ju poznajú, tým viac mi to bolo jasné," dodal.

Star Tribune poznamenal, že kráľovná okrem svojej viery hovorí taktiež o pokračujúcom masovom prenasledovaní kresťanov na Blízkom východe - je to téma, ktorej sa dotkla počas viacerých príležitostí.

Prenasledovanie kresťanov zvýraznila vo svojom Vianočnom príhovore z 2015, ktorý kresťanskí pozorovatelia označili za "doteraz najkresťanskejšie posolstvo" počas jej viac ako 60 ročnej vlády ako monarchu.

Michael Nazir-Ali, bývalý biskup Rochesteru, vtedy povedal, že "ak by ľudia v tejto krajine venovali väčšiu pozornosť tomu, čo kráľovná hovorí o dôležitosti kresťanstva v našom osobnom ako i národnom živote, boli by sme v lepšej pozícii, ako mu čeliť."

Poznamenal, že "kráľovná si je vedomá toho, že kresťania a iní čelia počas posledného roku bezprecedentnému prenasledovaniu v častiach Blízkeho východu a mohli by dokonca čeliť vyhynutiu."

Výkonný riaditeľ HOPE, Roy Crowne, povedal, že kniha na Alžbetine narodeniny, ktoré sú 21. apríla, bude príležitosťou pre kresťanov, "aby povedali Bohu a kráľovnej ďakujem za jej život a vzor toho, ako nasledovať Ježiša Krista."

Paul Woolley, zástupca generálneho riaditeľa Bible Society, dodáva: "V tom ako obraciame pozornosť na centrálnu úlohu, ktorú mala kráľovnina viera v jej živote a vládnutí, "Slúžiaca kráľovná" bude jedinečnou publikáciou k jej 90. narodeninám. Kniha poinformuje, prekvapí, zabaví a bude výzvou - a to všetko naraz."