Klaus: Želal by som si odchod Veľkej Británie z EÚ a následný dominový efekt

971
Neutral

Václav Klaus, bývalý český prezident Českej republiky, poskytol rozhovor švajčiarskemu webu LaPravda.ch, kde odpovedal na otázky týkajúce sa migrácie, pápeža Františka či britského referenda o vystúpení z Európskej únie. Klaus k otázke Brexitu uviedol: “Želal by som si, aby Veľká Británia odišla z Európskej únie a želal by som si, aby nastal ten dominový efekt, o ktorom sa hovorí,“ zverejnil jeho vyjadrenia český server Vlasteneckenoviny.cz.

Pápež František z gréckeho ostrova Lesbos odviezol do Vatikánu 12 moslimských utečencov. Najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi uviedol, že išlo o čisto humanitárne gesto, nie politický čin. Na margo tejto udalosti Klaus uviedol, že pápežovi nerozumie a neverí mu. „Neverím, že robí kresťanské či humanitárne gestá, myslím, že robí gestá úplne politické. Nepatrím ku katolíckej cirkvi, a preto do toho nemám čo hovoriť, ale čudujem sa, že to v katolíckej cirkvi nevyvoláva zreteľnejšie vnútorné napätie. Nedokážem dostatočne oceniť – akokoľvek nespornú a historickú – symboliku veľkonočného umývania nôh, ale ak je pravda, že to tento rok pápež František spojil s bozkávaním nôh, potom naozaj neviem,“ dodal.

Vítacie gestá

Český minister vnútra Milan Chovanec dočasne pozastavil projekt Nadačného fondu Generácie 21 na presídlenie kresťanských utečencov z Iraku. Klaus komentujúc tento krok vysvetlil, že toto nepremyslené politické gesto, nemohlo nezlyhať. Je totiž len malým príkladom celkového zlyhania vítacích gest Angely Merkelovej a ďalších bruselských politikov. O utečencoch uviedol, že „oni pred ničím neutekali, oni chceli lepší a ľahší život. Veľmi rýchlo pochopili, že lepší a ľahší život sa len tak nezíska. Ten si musí človek sám, usilovnou prácou, vytvoriť.“

Zvláštny vzťah Obamu a Merkelovej

Americký prezident Barack Obama pred svojou poslednou návštevou Nemecka vyzdvihol “odvážny postoj” kancelárky Angely Merkelovej počas migračnej krízy. Šéfka nemeckej vlády podľa neho preukázala, že je pravou politickou i morálnou vodkyňou. Na margo slov Obamu na adresu Merkelovej Klaus uviedol, že o zvláštnom vzťahu týchto dvoch politikov si čvirikajú už aj vrabce na streche, on však o tom presvedčený nie je. „Skôr si myslím, že obaja prepadli rovnako nezmyselnej ideológii evropeizmu, aj keď každý z iných dôvodov. Americkému prezidentovi samozrejme musí vyhovovať zjednotená Európa s jedným velením, s jednými medzinárodno-politickými postojmi, s jedným (ako pred viac ako 40 rokmi povedal Kissinger) telefónnym číslom. Či to tiež chcú Európania, je americkému prezidentovi úplne ľahostajné. Nemecká kancelárka naopak chce zjednotenú Európu preto, aby ju Nemecko mohlo riadiť, aby neboli časti Európy, ktoré toto nemecké riadenie kontinentu nechcú rešpektovať, aby bola Európa maximálne zjednotená (ak nie zglajchšaltována). Dôvody sú síce odlišné, ale voči sebe sú komplementárne. Dobre sa dopĺňajú,“ vysvetlil.

Brexit

Ohľadom odchodu Veľkej Británie z Európskej únie Klaus uviedol, že by si želal, aby nastal dominový efekt, t.j. aby EÚ opustili všetky štáty. Bývalý český prezident, ako človek ktorý sa Európou dlhodobo zaoberá, tvrdí, že nič z toho v predstaviteľnej budúcnosti nehrozí. Veľká Británia totiž podľa neho z EÚ nevystúpi, a preto nenastane žiadny dominový efekt.