Klaus varuje: Schyľuje sa k vojne s európskou elitou

2,389
Kultúra života

Boj s terorizmom možno podľa bývalého českého prezidenta Václava Klausa viesť jedinou cestou, a to zastaviť migráciu a všetkých utečencov vrátiť späť do ich krajín. Aj napriek hrozbe, že do Európy pustí 2,5 milióna utečencov, by Turecku nerušil vízovú povinnosť. Avšak túto islamskú krajinu by do Európskej únie prijal. Dôvod? Pokiaľ by to prispelo k tomu, aby bola EÚ rozbitá, tak by to Klaus uvítal.

V reakcii na nedávnu sériu teroristických útokov Klaus v rozhovore pre český portál Týden.cz uviedol: „Čo sa ešte musí stať, aby ľudia v Európe i u nás konečne otvorili oči a začali túto vec brať vážne?“ Podľa jeho slov je deprimujúce, keď pozoruje necitlivosť masy verejnosti na čokoľvek, vrátane vecí tohto typu.

Klaus reagoval aj na úmysel bavorského ministra vnútra seriózne vyšetrovať, či sa sýrsky atentátnik, ktorý sa odpálil pred bránami hudobného festivalu v Ansbachu, len nepokúšal o samovraždu bez úmyslu zraniť ďalších ľudí. Bývalý český prezident to označil za absurdné, nezmyselné a detinské. Keďže bavorského ministra nepokladá za absolútne hlúpeho, dodáva, že za jeho úmyslom možno vidieť nejaký evidentný zámer.

Český exprezident zároveň nesúhlasí so slovami francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, že sme vo vojne. „Vo vojne jednoducho určite nie sme. A ak sme vo vojne, tak vo vojne – a tu by som ten obrat použil – sami so sebou v Európe.“

Dodáva, že došlo k obrovskému rozpolteniu mlčiacej väčšiny zdravo uvažujúcich ľudí s európskou elitou. „Áno, tu sa schyľuje k vojne a táto vojna môže mať skutočne ďalekosiahle dôsledky. Vo svojich prejavoch pripomínam slávnu sto rokov starú knižku La Rebelion de las masas (Vzbura davov) španielskeho mysliteľa Josého Ortegu y Gasseta. A hovorím: vidím, že rozpor medzi týmito dvoma skupinami ľudí hrozí vypuknutím istej la rebelión de las masas,“ vysvetľuje Klaus.