Kim Davisová ide so svojím bojom za slobodu na Federálny odvolací súd

917
Kultúra života

Úradníčka Kim Davisová z Kentucky pokračuje vo svojom boji. Odvolala sa na Federálny odvolací súd šiesteho okrsku [Federálny odvolací súd pre štáty Kentucky, Michigan, Ohio a Tennesse pozn. prekl.].

Davisová spolu so svojimi právnikmi z Liberty Counsel poslala odvolaciemu súdu svoje 126 strán dlhé odvolanie. Podľa odvolania má súd zrušiť verdikty štyroch nižších súdov. Davisová konkrétne od súdu žiada toto: aby odvolal dva súdne príkazy, ktoré boli na ňu uvalené, aby jej bola udelená možnosť nekonať podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu o [homosexuálnom] manželstve a aby súd odvolal jej obvinenie z opovrhovania súdom, za ktoré bola uväznená.

Keď Davisová odmietla podpísať „sobášne“ listy párov rovnakého pohlavia, stala sa národným symbolom náboženskej slobody. Jeden z jej právnikov pre LifeSiteNews povedal, že v podstate už právny boj vyhrali, boj však pokračuje, pretože LGBT aktivisti s nátlakom na Davisovú neprestanú dovtedy, kým jej meno nedostanú na „sobášne“ listy párov rovnakého pohlavia.

Davisovej argumenty sa pevne opierajú o americkú Ústavu, Ústavu štátu Kentucky a o Zákon o náboženskej slobode. Tieto dokumenty sa v odvolaní citujú veľmi často.

„Navrhovateľ neutrpel žiadnu priamu a zásadnú ujmu na svojom práve na manželstvo, na ktoré má právo podľa štrnásteho dodatku,“ hovorí odvolanie, „pretože je fyzicky i finančne schopný získať kentucké sobášne listy na viac ako 130 miestach po celom štáte. Avšak Davisovej právo na náboženskú slobodu utrpelo podstatnú ujmu a bolo nenapraviteľne poškodené tým, že bola nútená podpisovať a schvaľovať povolenia na sobáše osôb rovnakého pohlavia. Takýmto konaním by však znevážila svoje úprimne zastávané náboženské presvedčenie, ktoré je chránené kentuckým Zákonom o náboženskej slobode, ako aj Ústavou Spojených štátov a Ústavou štátu Kentucky. Pritom by mohla vykonávať aj mnohé iné, menej reštriktívne alternatívy, než je [vykonávanie] mandátu na sobáše osôb rovnakého pohlavia.“

V odvolaní súd žiada, aby zvážil, „či okresný súd nepochybil rozhodnutím, ktorým v podstate zamietol Davisovej žiadosť o nápravné súdne nariadenie. [...] Touto žiadosťou sa usilovala uplatniť svoje právo na výhradu vo svedomí [doslova „o zákon o prispôsobení podmienok náboženstvu“ – je to zákon pre zamestnávateľa, ktorý má prispôsobiť prácu zamestnanca tak, aby nekolidovala s jeho náboženským presvedčením, pozn. prekl.] vo veci mandátu manželstiev osôb rovnakého pohlavia“. Pýta sa tiež, „či okresný súd nepochybil tým, že v čase, keď bol tento prípad na odvolacom súde, okresný súd rozšíril súdny príkaz“ o niekoľko ďalších rozširujúcich častí.

Azda najdôležitejšie je však toto: odvolanie od súdu žiada, aby zvážil, či „okresný súd nepochybil, keď Davisovú uznal za vinnú z pohŕdania súdom a poslal ju do väzenia bez toho, aby jej poskytol spravodlivý proces. Súd tým totiž porušil jej práva, ktoré jej patria podľa Federálneho zákona o slobode náboženského vyznania, a tým samým skutkom sa spreneveril základným princípom federalizmu a vzájomného uznávania zákonov, keďže si uzurpoval moc štátneho úradu, ktorú vykonával oficiálne zvolený úradník“.