KDH víta neschválenie návrhu na uznanie registrovaných partnerstiev

929
Kultúra života

Predseda KDH Ján Figeľ vyhlásil, že jeho strana s uspokojením prijala správu o neschválení legislatívneho návrhu, ktorý mal okrem iného upravovať otázky vlastníckeho práva pre manželstvá osôb rovnakého pohlavia a registrované partnerstvá v rámci EÚ.

 

Vo štvrtok na rokovaní Rady ministrov EÚ pre vnútro a spravodlivosť sa hlasovalo o legislatívnom návrhu úpravy vlastníckeho práva pre manželstvá osôb rovnakého pohlavia a registrované partnerstvá v rámci EÚ. K jeho schváleniu bola potrebná jednomyseľnosť.

“Vítam jasný postoj ministrov spravodlivosti Maďarska a Poľska, ktorí vetovali uvedený návrh. Očakávam, že členovia slovenskej vlády budú na pôde EÚ konať aktívne a zodpovedne a budú chrániť manželstvo, deti a rodinu v duchu a podľa znenia slovenskej Ústavy,” vyhlásil predseda KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ.

Kresťanskí demokrati považujú podľa neho za dôležité, aby predstavitelia vlády podporovali a ochraňovali  v Bruseli dôležité záujmy obyvateľov Slovenska. Na jednej strane je potrebná ochrana pred návrhmi, ktoré neprimerane zasahujú do manželského a rodinného života. Na druhej strane ľudia očakávajú z úrovne EÚ podporu sociálnych a ekonomických opatrení v prospech rodín s deťmi.

KDH bude naďalej trvať na tom, aby na schválenie legislatívnych zmien v otázkach manželského a rodinného práva ako aj  súvisiacich  vlastníckych vzťahov bol potrebný jednomyseľný súhlas všetkých členských krajín EÚ.

Figeľ k tomu dodáva: “Pripomínam vláde Roberta Fica, že pred vstupom Slovenska do Európskej úniebola v januári 2002 prijatá  Deklarácia NR SR o zvrchovanosti členských štátov EÚ v kultúrno-etických otázkach. Otázky rodinného práva platného na Slovensku patria do výlučnej kompetencie slovenského parlamentu, a nie bruselských inštitúcií.”

Podľa Jána Figeľa mladí ľudia v našej krajine potrebujú vedieť, že doma majú nádej na perspektívu rozvoja a na vyspelú budúcnosť. Potrebujú podmienky, ktoré pomáhajú rodinám plniť svoje funkcie, a ktoré podporujú zamestnanosť a starostlivosť o deti ako službu pre celú spoločnosť a vo verejnom záujme.