KBS pozvala politika, ktorý vedie európsku iniciatívu Jeden z nás

845
Kultúra života

V októbri 2011 založil nadáciu „Valores y Sociedad Foundation“ zameranú na šírenie hodnôt kresťanského humanizmu a je zároveň jej riaditeľom.

Slovensko navštívi španielsky politik Jaime Mayor Oreja, ktorý od mája 2012 vedie európsku občiansku iniciatívu Jeden z nás (One of Us) na ochranu života. Príde na pozvanie Konferencie biskupov Slovenska. Vystúpi na medzinárodnej konferencii, na ktorú biskupská konferencia pozýva v stredu 24. februára 2016 v Bratislave.

Jaime Mayor Oreja sa narodil v roku 1951 v San Sebastiáne v Baskicku na severe Španielska. V roku 1974 dosiahol titul poľnohospodársky inžinier na Polytechnickej univerzite vo Valencii. V roku 1977 vstúpil do pravicovej strany „Unión de Centro Democrático“ (UCD) a odvtedy začala jeho politická kariéra. V rokoch 1979 – 1982 reprezentoval v španielskom parlamente provinciu Guipúzcoa [Gipuskoza], ležiacu na pobreží Biskajského zálivu. V marci roku 1980 bol zvolený za člena autonómneho baskického parlamentu a v júli 1982 bol menovaný za splnomocnenca španielskej vlády pre Baskicko.

V roku 1983 vstúpil do pravicovej Demokratickej ľudovej strany (Partido Popular). Ide o stranu pravého stredu, kresťansko-demokratickej orientácie. V tejto stane zastával mnohé významné funkcie (člen výkonného výboru; podsekretár) a v r. 1989 sa stal jej predsedom v Baskicku. V rokoch 1996-2001 bol a ministrom vnútra Španielska a členom Poslaneckej snemovne španielskeho parlamentu, v ktorej zastupoval provinciu Alava. Vo voľbách v rokoch 2004 a 2009 bol zvolený za poslanca Európskeho parlamentu, v ktorom viedol španielsku delegáciu v Skupine Európskej ľudovej strany EPP-ED (EĽS) a stál na jej čele ako predseda.

V októbri 2011 založil nadáciu „Valores y Sociedad Foundation“ zameranú na šírenie hodnôt kresťanského humanizmu a je zároveň jej riaditeľom. Od mája 2012 vedie európsku občiansku iniciatívu „Jeden z nás“ („One of Us“) na ochranu života, ktorá dosiahla rekordný počet podpisov (vyše 1,7 milióna) a ktorá tým prekročila potrebné kvórum vyžadované Európskou komisiou k platnosti. Je nositeľom mnohých ocenení, medzi nimi napr.: doctor honoris causa, ktorý mu v roku 2012 udelila Katolícka univerzita sv. Antona v Murcii; medaila Roberta Schumana, udelená v roku 2009 za jeho angažovanosť v službe mieru, jednoty Európy a univerzálnych ľudských hodnôt. Je známy svojimi silnými postojmi proti baskickej militantnej organizácii ETA.