KBS nesúhlasí so zriadením osobitného výboru pre práva LGBT

2,032
Kultúra života


Bratislava 28. augusta (TK KBS) - Konferencia biskupov Slovenska zaslala ministrovi zahraničných vecí SR zásadné pripomienky k Dodatku k Štatútu Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Vo svojom liste zároveň KBS navrhuje, aby Vláda Slovenskej republiky návrh na prijatie Dodatku k Štatútu Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť zamietla.
 
Zriadenie výboru je podľa KBS v rozpore s programovým vyhlásením vlády SR, podľa ktorého sa vláda zaviazala presadiť dôsledné uplatňovanie základnej zásady Zákona o rodine, kde sa uvádza, že manželstvo je jedinečný zväzok medzi mužom a ženou, ktorý má spoločnosť chrániť a napomáhať jeho dobro.
 
„Požiadavky LGBTI komunity narúšajú právnu ochranu inštitútov manželstva a rodiny, ktoré požívajú privilégiá vyplývajúce z objektívnych prínosov pre spoločnosť, ako sú plodenie a výchova detí, vytváranie ekonomického, sociálneho, kultúrneho a duchovného zázemia," napísal v liste predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský. 
 
Zriadenie výboru nie je podľa neho potrebné, keďže sa touto agendou zaoberá Výbor pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie. „Sú tu mnohé ďalšie skupiny osôb, ktoré z pohľadu diskriminácie môžu byť oveľa viac ohrozené, a predsa nemajú osobitný výbor na ochranu svojich práv, ako napr. nenarodené deti, či viacpočetné rodiny.“- dodáva arcibiskup Zvolenský.
 
Podľa KBS požiadavky LGBTI komunity presahujú odstránenie diskriminácie, verejne požaduje registrované partnerstvá a adopcie detí pre homosexuálne páry. „Nie je správne vytvárať výbory na presadzovanie protirodinnej ideologickej agendy.“- píše sa v liste adresovanom ministrovi zahraničných vecí SR.