"Kauza" Ad Orientem: Správne uctievanie vedie k správnej morálke

2,324
Kultúra života

Diabol musí čeliť vážnej prekážke v podobe kardinála Saraha, preto sa verní prívrženci diabla dali do pohybu. Budú útočiť na kňazov a biskupov, ktorí začnú realizovať návrhy kardinála Saraha v praxi.

Videl som to v katolíckych novinách National Catholic Register v článku od Monsignora C. Eugene Morrisa, ktorý je kňazom v arcidiecéze St. Loius. Moriss tvrdí, že uctievanie ad orientem, by mohlo spustiť dominový efekt, ktorý bude mať vplyv nielen na morálku jednotlivca, ale aj na morálne zásady...alebo dokonca na spoločenské zvyky.

Popremýšľajte o tom.

Naše rozhodnutie o spôsobe slávenia liturgie mení našu katolícku identitu. Bude to mať vplyv na prejavenie milosrdenstva, nádej do budúcna, spásu a spôsob jednania s blížnymi v súčasnom bezútešnom svete.

Sú to naše obrady!

O Eucharistii a jej slávení vo forme omše sa hovorí, že je „prameňom a vrcholom“ celého kresťanského života. 

Zmeňte slúženie omše a zmeníte našu identitu. Bude to trvať určitú chvíľu, ale je to nevyhnutné. Nebojme sa skočiť do toho rovnými nohami. Prečítajte si celé jeho vyjadrenie. Samozrejme, že píše o apelovaní kardinála Saraha na kňazov, aby vyslovili áno slúženiu omše spôsobom ad orientem. Prečo to robí? Z vlastnej preferencie alebo vkusu? Nie. Prišiel s takouto žiadosťou, pretože vidí, čo je dobré pre Cirkev.

Monsignor Morris

„Ad Orientem“: Správne uctievanie vedie k správnej morálke

‘Ad Orientem’: Správne uctievanie vedie k správnej morálke

[…]

Každé slávenie Svätej Obety by malo odrážať jej dôležitý význam v živote Cirkvi. Exhortácia prefekta má pomôcť kňazom a biskupom sprostredkovať, aby sa Boh stal centrom slávenia každej liturgie a ostal ústrednou postavou nášho života.

Vyjadrenia kardinála Saraha pokračujú vo vízii pápeža Benedikta XVI, ktorý dobre vedel, že správne uctievanie vedie k správnej morálke. Len keď slávime všetky sviatosti, hlavne Svätú omšu, podľa Božieho úmyslu, dokážeme robiť Božie veci.

Môžeme správne dospieť k záveru, že súčasná kultúra a jej mnohé prebytky sa dajú napraviť, ak sa každý vráti k vernému a správnemu uctievaniu Boha. Z toho vyplýva, ako veľmi je dôležité, keď sú kňaz a veriaci otočení tvárou k Pánovi, keď k nemu pristupujú. Je to najkonkrétnejšie vyjadrenie našej túžby prispôsobiť sa Bohu, ktorého slávime.

Toto úplné prispôsobenie sa Kristovi nám umožňuje žiť život Krista, ktorý nás vťahuje do hlbokého, pretrvávajúceho vzťahu s Otcom a Duchom Svätým. Bez živého a správne nasmerovaného liturgického života bude Cirkev neustále zápasiť s tým, aby presvedčila veriacich, nech vedú správny morálny život. [Ako to už píšem niekoľko rokov, obnova v Cirkvi alebo v niečom inom nemôže byť úspešná bez obnovy nášho posvätného slávenia bohoslužby. Slávenie omše ad orientem sa stane dôležitým prvkom takejto obnovy.]

Existuje nevysvetliteľné prepojenie medzi správnou adoráciou odovzdávanou Bohu a schopnosťou človeka viesť posvätný život. Kardinál Sarah ponúka Cirkvi možnosť vrátiť sa späť k tomuto starobylému a stále legitímnemu spôsobu, ktorý bude veľmi pomáhať Cirkvi, aby bojovala proti morálnemu úpadku dnešnej doby.

Niektorí ľudia budú tvrdiť, že táto exhortácia, ktorej chýba pápežov súhlas, nemá takú istú váhu ako zákon, a preto bude veľmi ťažké, ak nie nemožné, zrealizovať ju. Chýbajúci súhlas pápeža spôsobí problémy kňazom, ktorí sa o to pokúšajú v ich farnostiach a možno spôsobí, že sa dostanú do konfliktu s biskupmi.

Aj keď je tento spôsob správny a možný, zakrýva skutočný význam exhortácie kardinála Saraha. Kardinál otvorene hovoril o tom, o čom sa dlho diskutovalo a priniesol legitímne a dôležité stanovisko v cirkevnej diskusii. Kardinál Sarah správne poznamenal, že nie je žiadny rozpor medzi súčasným misálom a slávením omše pod spôsobom ad orientem, napriek existujúcim rozpravám týkajúcich sa misálu. Hneď po tom čo kardinál Sarah zverejnil svoje stanovisko, kardinál Vincent Nichols z Westminsteru v Anglicku otvorene odrádzal svojich kňazov od slávenia ad orientem, pretože by to mohlo spôsobiť nejednotnosť a zlú interpretáciu súčasného misála ( z roku 299). Zmätok spôsobený nešťastnou odozvou kardinála Nicholsa nemá odrádzať mojich spolubratov, kňazov, aby odvážne reagovali na exhortáciu kardinála Saraha.

Tí, ktorí by si zvolili slávenie omše spôsobom ad orientem a radostne by privítali túto možnosť v živote Cirkvi, už čakali dlho – nie na vydanie zákona, ale na jasnú, výraznú podporu a vďaka naliehavej výzve kardinála Saraha sme túto podporu dostali.

Autor dúfa, že kňazi a biskupi budú venovať pozornosť tejto myšlienke a slovám perfekta a poskytnú veriacim najvhodnejší spôsob, ako chváliť a oslavovať Boha, ktorý nás ochraňuje.

Otec John Zuhlsdorf: Sláva Monsignorovi Morrisovi. Modlime sa, aby sa naňho nezosypal celý svet.