Katolícky ústav zažalovali za odmietnutie eutanázie

962
Kultúra smrti

Belgický zákon stanovuje, že lekári môžu odmietnuť vykonať eutanáziu, no pre zdravotnícke a ošetrovateľské zariadenia to nie je jasne v zákone definované

Súdny proces o eutanázii, ktorý bude možno smerodajný, sa začal v stredu pred občianskych súdom v belgickom Leuvene. Riaditeľ katolíckeho ústavu pre starých a chorých ľudí sa musí na súde zodpovedať z toho, že v r. 2011 odmietol „aktívnu pomoc pri umieraní“ pacientke chorej na rakovinu, ako informovali belgické noviny v utorok.

Hoci ústav spočiatku s výkonom eutanázie v zásade súhlasil, neskôr lekárovi, ktorý chcel eutanáziu u 74-ročnej pacientky vykonať, odmietol povoliť vstup.

Príbuzní nakoniec pacientku odviezli domov, aby mohla lekára prijať tam. Príbuzní riaditeľa ústavu zažalovali, pretože „doprava z ústavu do bytu viedla u pacientky k zbytočnému fyzickému a psychickému utrpeniu“.

Belgický zákon stanovuje, že lekári môžu odmietnuť vykonať eutanáziu, no pre zdravotnícke a ošetrovateľské zariadenia to nie je jasne v zákone definované. Kvôli závažnosti a významu tohto prípadu budú viesť občiansky proces traja sudcovia. Rozhodnutie sa očakáva veľmi rýchlo.

V Belgicku eutanázia za určitých okolností nie je trestným činom. Dopyt po eutanázii neustále rastie. Od februára 2014 v Belgicku ako v prvej krajine už pre „aktívnu pomoc pri umieraní“ niet ani vekovej hranice. Aj u nevyliečiteľne chorých deťoch sa môže za určitých okolností vykonať eutanázia.