Katolícka Malta schválila pracovný zákon proti diskriminácii ‚transrodových‘ osôb

1,474
Kultúra smrti

Úprava maltského zákona o pracovno-právnych a pracovných vzťahoch znamená, že „diskriminácia“ proti „transsexuálom“ na pracovisku je teraz oficiálne v tejto katolíckej krajine zakázaná. Táto právna úprava, ktorá bola potichu schválená v máji, nadobudla účinnosť dňa 12. augusta.

Zákon umožňuje ľuďom, ktorí sú presvedčení, že majú dôvod na sťažnosť, aby ju predstavili na Národnom výbore pre podporu rovnosti [National Commission for the Promotion of Equality, pozn. prekl.], na tribunále alebo súdoch pre pracovno-právne spory. Vládny hovorca pre lokálne médiá povedal, že „zamestnanci nemusia dokázať, že ich zamestnávateľ diskriminoval.“

Stačí, ak poskytnú dostatok dôkazov, ktoré ukážu, že sa pravdepodobne jedná o prípad diskriminácie. Zamestnávateľ potom bude musieť dokázať, že k diskriminácii nedošlo.“

Táto úprava definuje nezákonnú diskrimináciu voči „transrodovým“ osobám „v súvislosti s pohlavím ako akékoľvek znevýhodňujúce zaobchádzanie s osobou, ktorá podstúpila alebo práve podstupuje zmenu pohlavia, čo pre účely týchto nariadení bude znamenať prípady, kedy osoba zvažuje alebo zamýšľa podstúpiť alebo podstupuje proces alebo časť procesu, ktorým sa dosahuje zmena pohlavia osoby, a to zmenením fyziologických alebo iných charakteristických znakov pohlavia.

Silvan Agius, ktorý je koordinátorom politiky ľudských práv v rámci ministerstva pre spoločenský dialóg, spotrebiteľské záležitosti a občianske slobody [Ministry for Social Dialogue, Consumer Affairs and Civil Liberties, pozn. prekl.], povedal pre noviny Malta Today, že nová úprava dáva maltský zákon do súladu so zákonom EÚ.

Táto úprava je pokračovaním vládneho uskutočňovania integrácie problematiky rovnosti. Začlenením zmeny pohlavia do zákona sa zákon takisto dáva do súladu s antidiskriminačnými článkami, ktoré sa nachádzajú v maltskej ústave, ako aj v zákone o rovnosti mužov a žien,“ povedal Agius.

Agius je kľúčovým predstaviteľom aparátu homosexuálnych aktivistov v maltskej vláde, ktorí sa snažia o pevné zakotvenie gender ideológie v zákone Malty a inde. V júni spolu so známym britským anti-katolíckym aktivistom Peterom Tatchellom vystúpil ako dôležitý rečník na glasgowskej konferencii organizovanej Sieťou pre rovnosť [Equality Network, pozn. prekl.]. Táto skupina so sídlom v Edinburghu pomáha organizovať a školiť skupiny homosexuálnej kampane.

Úprava zákona spĺňa nedávne sľuby maltskej ministerky rovnosti, Heleny Dalliovej, ktoré vyslovila na „transgender“ kongrese v máji v Maďarsku. Dalliová, ktorá pomohla uviesť nedávno schválený maltský zákon o civilných zväzkoch osôb rovnakého pohlavia, na stretnutí gender aktivistov v Budapešti povedala, že aj keď sa jej vláda zameriavala hlavne na homosexuálov, v krátkom čase upriami svoju pozornosť aj na „trans“ osoby.

Teraz je ďalším krokom návrh na schválenie zákona o rodovej identite. Bol pripravený návrh zákona, ktorý bol posunutý poradnému orgánu pre veci LGBTI na preverenie a prípadné úpravy,“ povedala Dalliová.

Niektorí z vás si možno myslia, že postupujeme rýchlo. Ja mám však na to iný pohľad. Robíme to, čo je správne, to, čo malo byť urobené už dávno,“ dodala.

Od uzákonenia rozvodov v roku 2011 je Malta pozoruhodná pre svoje rýchle prijatie agendy gender ideológie. V roku 2013 bola Malta označená za „najrýchlejšieho skokana“ v tzv. Rainbow Europe Index, prieskume, ktorý každoročne organizuje ILGA Europe, popredná homosexuálna lobby skupina priamo financovaná Európskou úniou.

Správa z ILGA Europe uvádza (str. 114), že Helena Dalliová „bola jednou spomedzi ministrov pre rovnosť jedenástich členských štátov EÚ, ktorí podpísali výzvu Európskej komisie pracovať na dôkladnej politike EÚ pre rovnosť LGBT osôb.“ Správa tiež poznamenáva, že hoci sa nová vláda Strany práce ukázala ako spolupracujúca, Nacionalistická strana kresťanských demokratov [The Christian Democrat Nationalist Party, pozn. prekl.] „sa postupne ukázala ako vnímavejšia na záležitosti LGBTI, a to vrátane zväzkov osôb rovnakého pohlavia.“