Katolícka škola prepustila riaditeľa - obhajoval „manželstvá“ osôb rovnakého pohlavia

1,092
Kultúra života

CINCINNATI (LifeSiteNews) – Riaditeľ katolíckej strednej školy v Cincinnati bol prepustený po tom, čo odmietol odvolať vyhlásenie, ktoré zverejnil na svojom blogu ohľadom podpory „manželstiev“ osôb rovnakého pohlavia.

Mikovi Moroskemu, asistentovi riaditeľa na Purcell Marian High School, bolo zo strany arcidiecézy Cincinnati uložené administratívne odvolanie po tom, ako na svojej osobnej webovej stráne pridal komentár, v ktorom uvádza, že je „eticky, morálne a právne“ presvedčený, že by malo byť párom rovnakého pohlavia dovolené vziať sa.

Podľa Moroskeho mu dala arcidiecéza dve možnosti: odvolať svoje tvrdenia o manželstve osôb rovnakého pohlavia a udržať si do júna svoju prácu alebo odmietnuť a dostať výpoveď. Moroski si vybral druhú možnosť. Arcidiecéza ukončila pracovný pomer.

34-ročný Moroski priznáva, že porušil sociálnu mediálnu politiku arcidiecézy ako aj ustanovenia jeho pracovnej zmluvy tykajúce sa morálky, ktoré vyžadujú, aby „dodržiaval a dôsledne konal v súlade s uvedenou filozofiou a učením Rímskokatolíckej Cirkvi.“

Moroski pre Cincinnati Enquirer povedal, že „vedel, že jeho vyhlásenie nebolo v súlade s rímsko-katolíckym presvedčením“. Napriek tomu sa domnieva, že by mal byť ospravedlnený z porušenia litery zákona, pretože sa riadil „svojím svedomím“.

„Nemám pocit, že mi bola práca so študentmi odobratá oprávnene,“ povedal Moroski pre Local 12.

Moroski povedal, že si postupom času uvedomil, že vyjadrením svojej podpory „manželstiev“ osôb rovnakého pohlavia, môže rozrušiť ostaných katolíkov, vrátane svojho zamestnávateľa. „Nedbám priznať, že som na to trochu nemyslel,“ povedal Moroski.

Dodal však: „Nikde v tom príspevku som nepovedal, že si myslím, že Cirkev sa mýli. Naozaj nikdy som v tomto príspevku priamo nepovedal, že podporujem homosexuálne „manželstvá“. Povedal som, že verím, že by homosexuálom malo byť umožnené, aby sa brali.“

Vo svoje pôvodnom príspevku Moroski napísal:

„Nehanbím sa za to, že som presvedčený, že homosexuáli by mali mať možnosť vziať sa. Eticky, morálne a právne som o tom presvedčený. Mnoho času som vo svojom živote strávil snahou žiť svoj život ako kresťanský príklad lásky k druhým. Moja formácia na katolíckej základnej školy, strednej škole, 3 katolíckych univerzitách a moje zamestnanie na 2 katolíckych stredných školách vyformovalo moje svedomie tak, že sa domnievam, že homosexuálne „manželstvo“ nie je niečo, čoho by sme sa mali obávať.“

Moroski pre Enquirer povedal, že i keď „verí katolicizmu“, jeho „svedomie mu nedovolí“, aby sa zriekol vyhlásení, ktoré vyjadril na svojom blogu.

Prípad upútal národnú pozornosť homosexuálnych aktivistov a ich priaznivcov a môže sa skončiť Moroskeho bleskovo sa rodiacou politickou kariérou. (Na svojich webových stránkach Moroski hovorí, že v roku 2017 plánuje kandidovať do mestskej rady Cincinnati). Na Twitteri oslavoval to, že je nechválne známy a povedal: „Teraz mám 1969 odoberateľov. Je to smiešne, vyzerá to ako rok 1969[sic].“ Bedákal nad odmietaním hierarchie prispôsobiť svoje učenie dobe a napísal„že je škoda, že „Boží ľud“ a „inštitucionálna cirkev“ sa zdajú rozdelené. To je hanba. [Sic]“