Kardinál Sarah odhalil svoju tajnú zbraň na duchovný boj

1,101
Jakub Betinský
Kultúra života

“Tento druh [zlého ducha] sa nedá vyhnať inak ako modlitbou a pôstom.” - Ježiš, Matúš 17:21

 

Kardinál Robert Sarah sa na medzinárodnej scéne stal známym iba nedávno. Ako svätý a odvážny muž, ktorý svoju vieru dokáže vyjadriť s láskou a jasnosťou, kardinál Sarah bol jedným z hlavných hráčov nedávnej synody o rodine a v súčasnej dobe je prefektom Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí vo Vatikáne.  

 

V nohom dlhom rozhovore s názvom Boh alebo nič, ktorý pokrýva mnoho tém, tento 70 ročný kardinál odhaľuje svoju tajnú zbraň na duchovný boj: modlitba a pôst - a vo veľkom množstve.

 

Vysvetľuje, že keď sa stal arcibiskupom, zložil sľub, že bude každé dva mesiace chodiť na trojdňové duchovné cvičenia. Počas nich sa úplne postí od jedla a vody, a berie si so sebou iba veci potrebné na omšu, bibliu a ďalšie veci na duchovné čítanie. Hovorí, že toto mu vždy pomohlo “nabrať silu a vrátiť sa do boja.”

 

Samozrejme, na tejto modlitbe a pôste nie je nič originálne: Ježiš konal obe a vyzýval svojich učeníkov, aby robili to isté.

 

Ale koľký z nás to naozaj robíme? Pre všetkých nás ako kresťanov je naozaj jednoduché stať sa nedbanlivými v duchovných veciach. Príklad kardinál Saraha by pre nás všetkých mal slúžiť ako silná pripomienka toho, čo je naozaj dôležité. Ak to zvládne postarší kardinál, my zvyšný to dokážeme tiež.

 

Vo svojej knihe tiež vyslovuje vďačnosť francúzkym misionárom Svätého ducha, ktorí obrátili jeho rodinu: “Za vstup do Kristovej rodiny som im úplným dlžníkom.” Povedal, že mu pomohli porozumieť, že “iba Ježiš nám skutočne dáva dar opätovného narodenia.”

 

Pripisuje im uznanie za to, že mu pomohli odolať príťažlivosti marxizmu, keď bol ešte mladým: “pokora [misionárskej viery] bola najsilnejšou obranou pred…. deviáciami marxistickej revolučnej ideológie štátnej strany v Guinei.”

 

Keď prišli na reč súčasné otázky o vzťahu medzi doktrínou a pastorálnou praxou, kardinál dáva jasne najavo, že nepodporuje žiadnu odluku:

 

Myšlienka, že by sa Magistrálne učenie dalo do krásnej vitríny a počas toho ho oddelíme od pastorálnej praxe, ktorá by bola potom založená na okolnostiach, móde a túžbach, je istým druhom herézy a nebezpečnej schizofrenickej patológie.

 

A preto vážne prehlasujem, že Cirkev v Afrike stojí neochvejne proti každému druhu vzbury proti učeniu Ježiša a Magistéria… Cirkev v Afrike je v mene Pána Ježiša odhodlaná urdžať nezmenené učenie Boha a Cirkvi.

 

Modlime sa preto za duchovnú službu kardinála Saraha a za Cirkev v Afrike!