Kardinál Brandmüller poskytuje detaily o možnom "bratskom poopravení" pápeža

953
Matej Trančo
Kultúra života

Kardinál Walter Brandmüller, jeden zo štyroch kardinálov, ktorí predložili dubia Pápežovi Františkovi pýtajúc sa či je Amoris Laetitia kompatibilná s katolíckym morálnym učením, povedal v rozhovore s Vatican Insider že ak by kardináli mali podať "formálnu opravu", pravdepodobne by tak bolo učinené v súkromí.

Kardináli Raymond Burke, Joachim Meisner a Carlo Caffarra predložili spolu s Brandmüllerom krátky zoznam áno-nie otázok zvaný dubia. Je to formálny spôsob ako požiadať o ujasnenie doktríny zo strany pápeža.

Keď Pápež František kardinálom neodpovedal, rozhodli sa svoje obavy zverejniť. Pápež ešte len bude reagovať, avšak mnoho prelátov a pápežských spolupracovníkov týchto štyroch kardinálov krizitovalo.

Burke sa vyjadril, že kardináli zvažujú "formálnu opravu" ak sa Pápež František nevyjadrí k ich znepokojeniam. Tento svoj sľub zdvojnásobil minulý mesiac počas rozhovoru s EWTN. Raymondovi Arroyo povedal, že "je samozrejmé", že možnosť formálnej opravy stále platí, keďže je to "štandardný nástroj v cirkvi pre riešenie takejto situácie."

Burke v následnom rozhovore pre LifeSiteNews navrhol, že takáto oprava by "mala nastať pravdepodobne niekedy po" Vianociach, Novom roku a Troch kráľoch.

V rozhovore pre Vatican Insider Brandmüller povedal, že taká náprava by sa mala vykonať in camera caritatis - "v ovzduší dobrej vôle" - a nie verejne. 

Burke "nepovedal", hovorí Brandmüller, "že potenciálna bratská oprava - ako tá, ktorá je citovaná v liste Galaťanom 2:11-14, musí byť vykonaná verejne."

"Verím, že je kardinál Burke presvedčený o tom, že bratská oprava musí byť v prvom rade vykonaná in camera caritatis," to znamená v súkromí, povedal Brandmüller.

Povedal, že Burkeho komentáre na formálnu opravu neboli vyslovené v mene štyroch kardinálov, aj keď môžu zdieľať jeho pocity: "Musím povedať, že kardinál vyjadril svoj vlastný názor v úplnej nezávislosti a ten samozrejme môže byť zdieľaný aj zvyšnými kardinálmi."

Brandmüller povedal, že kardináli "očakávajú odpoveď na dubia keďže jej absencia by bola vnímaná množstvom ľudí v cirkvi ako odmietnutie jasného a artikulovaného trvania na jasne definovanú doktrínu."

Kritici Amoris Laetitia hovoria, že odporuje katolíckemu morálnemu učeniu vytváraním možnosti pre zmenu v sviatostnej praxi, ktorá by dovolila aby neľutujúci hriešnici (v kontexte veci cudzoložníci - pozn. editora) prijímali sviatosti. Preláti ako kardinál Walter Kasper hovoria, že to (Amoris Laetitia) skutočne takú zmenu dovoľuje, ale táto zmena je dobrou vecou. Iní biskupi a katolícki lídri zase tvrdia, že v žiadnom prípade pápež František nemôže nariadiť takúto revolučnú zmenu prostredníctvom poznámky pod čiarou. Podľa nich jediný správny spôsob interpretácie Amoris Laetitia by mal byť v kontexte pohľadu na všetky cirkevné učenia o sobáši, rodine, sexualite a sviatostiach.