Kardinál Burke: Je potrebné „opraviť“ jezuitského predstaveného za spochybnenie Ježišových slov proti rozvodu

1,619
Jakub Betinský
Kultúra života

Zo strany hlavného predstaviteľa jezuitov je „úplne nesprávne“ aby naznačil, že ako kresťania vlastne nevieme, čo Ježiš naozaj povedal ohľadne rozvodu, pretože to nebolo nahraté na diktafón – povedal v novom rozhovore kardinál Raymond Burke.

Také tvrdenia sú „vážnou chybou“, ktorá musí byť „opravená“ – dodal.

Kardinál Burke reagoval na vyjadrenia, ktoré mal začiatkom roka nový jezuitský generálny predstavený otec Arturo Sosa Abascal (LIFENEWS vás o tom informoval v tomto článku. editor). Povedal, že Ježišove slová proti rozvodu sú „relatívne“ a ich význam je potrebné „rozlíšiť“ podľa „svedomia“ každého človeka.

„Bude potrebné veľa reflexie nad tým, čo Ježiš skutočne povedal. V tých časoch nemal nikto diktafón, aby nahral jeho slová. To, čo vieme je, že Ježišove slová musia byť dané do kontextu, sú vyjadrené istým jazykom, v špecifickom prostredí a sú adresované nejakej konkrétnej osobe“– povedal otec Abascal vo februárovom rozhovore pre Rossoporpora.

Historicky sa o generálnom predstavenom Jezuitov hovorí ako o „čiernom pápežovi“ vzhľadom na jeho vplyv v cirkvi.

Rozhovor so Sosom Abascalom vyšiel deväť mesiacov po tom, ako pápež František uverejnil kontroverznú exhortáciu Amoris Laetitia. Disidentskí preláti používajú nejasné časti tohto dokumentu, aby umožnili civilne rozvedeným a znovu zosobášeným katolíkom, ktorí žijú v cudzoložstve – ako aj nezosobášeným katolíckym párom, ktoré žijú v smilstve – prístup k svätému prijímaniu.

Tieto jezuitove vyjadrenia vyvolali silnú reakciu zo strany veriacich katolíckych blogerov, ktorí ho obvinili z relativizácie biblie, zo spochybňovania Ježišových slov a z doktrinálnej herézy.

V rozhovore z 10. apríla pre InfoVaticana povedal kardinál Burke, že sám nedokáže „pochopiť“ ako môže mať hocijaký prominentný cirkevný vodca takého pomýlené stanovisko.

„Je to úplne nesprávne. Vlastne mi príde neuveriteľné, že mohol prísť s takýmito vyjadreniami, ktoré je teraz potrebné opraviť. Je nerozumné si myslieť, že slová v evanjeliách, ktoré sú slovami, ktoré po stáročiach štúdia chápeme ako priame slová nášho Pána, teraz prestanú byť Ježišovými slovami, pretože neboli nahraté na diktafón. Naozaj tomu nerozumiem.“– povedal kardinál.

Keď novinár počas rozhovoru s Burkem naznačil, že Sosa Abascal mohol spraviť iba „jednoduchú chybu“, kardinál ho opravil a povedal:

„Ide o vážnu chybu, ktorú je potrebné opraviť.“

Kardinál ďalej povedal, že to bude zodpovednosť Kongregácie pre náuku viery, ktorá sa tiež nazýva „pápežovým orgánom na ochranu pravdy viery a morálky“, aby vydala takúto opravu.

V rozhovore z 9. apríla s talianskym spravodajským kanálom TGCOM24 ale Sosa Abascal odmietol obvinenia z „relativizácie“ Ježišových slov.

„Neviem prečo sa na mňa tak mnoho ľudí nahnevalo za to, čo som povedal a teda, že v Ježišových časoch neexistovali diktafóny a čo je pravda.“– povedal jezuita.

Od svojich skorších tvrdení sa pokúsil dištancovať tým, že povedal, že „Ježišove slová musia byť pochopené v kontexte, ktorý má Cirkev interpretovať v širšom zmysle.“

George Weigel, ktorý písal minulý mesiac pre The Catholic World Report povedal, že spochybnenie Ježisovych slov zo strany Sosu Abascala zaváňa gnosticizmom.

„Otec Sosa nalieha, že nešlo o „relativizmus“. Akokoľvek to myslel, určite ide o gnosticizmus v rozpoznateľne modernej forme.“– píše Weigel.

V Dei Verbum: Dogmatická konštitúcia o Božom zjavení, učí Katolícka cirkev, že autori Svätého písma „boli povolaní napísať čokoľvek [Boh] chcel, aby bolo napísané, a nič viac.“

Weigel vo svojom komentári píše: „A preto nie, nikto nemal diktafón; autori Evanjelií mali niečo lepšie – pomoc Ducha Svätého v procese prípravy textov, v ktorých je obsiahnuté „čokoľvek [Boh] chcel, aby bolo napísané, a nič viac.“

„Už viac ako dva roky je jasné, že kontroverzia ohľadne manželstva/rozvodu/eucharistie stavia proti sebe dve skupiny: tých, ktorí v duchu Druhého vatikánskeho koncilu potvrdzujú realitu zjavenia a tých, ktorí naliehajú, že skúsenosť a dejiny sú tu na to, aby posúdili zjavenie. Otcovi Sosovi môžeme byť vďační, že túto skutočnosť podčiarkol nespochybniteľným spôsobom.“ – napísal Weigel. 

 


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.