Kardinál Zen: Pápež František by "zradil Krista" povolením zvolenia biskupov komunistickej Číne

1,144
Matej Trančo
Kultúra smrti

Najvyšší čínsky katolícky predstaviteľ uviedol, že ak Pápež František povolí komunistickej Číne mať ruku pri zvolení svojich katolíckych biskupov, bolo by to "zradenie Ježiša Krista."

“Nemôžete jednať s mentalitou typu 'chceme za každú cenu podpísať dohodu,' lebo by ste sa vzdávali, zradili by ste samých seba a zradili by ste Ježiša Krista," kardinál Joseph Zen povedal tento týždeň denníku The Guardian.

Bývalý 84-ročný biskup z Hongkongu je rozhodne proti potenciálnej dohode medzi Vatikánom a čínskou vládou, ktorá by dala legitímnosť štátom riadenej asociácii Chinese Catholic Patriotic Association. Hovorí, že takýto krok by odcudzil autentických Katolíkov, ktorý uctievajú "ilegálnu Cirkev" od jedinej pravej Cirkvi vedenej Kristom a jeho predstaviteľom - pápežom.

The Wall Street Journal začiatkom tohto mesiaca oznámil, že v takej dohode "by sa Rím zaviazal uznať za biskupov len tých klerikov, ktorí najprv dostanú nomináciu od biskupskej konferencie asociácie Patriotic Association," a teda by umožnila vláde, nie Cirkvi, rozhodnúť kto bude biskupom.  

Kardinál Zen začiatkom tohto mesiaca povedal, že takáto dohoda by jednoducho prepožičiala kredibilitu Vatikánu "falošným biskupom", ktorí by sa ako "bábky" úplne ovládané vládou nepokúšali o dobro Cirkvi ale o jej zničenie.

Podľa Dekrétu o biskupoch z Druhého vatikánskeho koncilu (1965) právo nominácie a vymenovania biskupov patrí "riadne, výhradne a jedinečne kompetentnej cirkevnej autorite."

“Preto za účelom riadnej ochrany slobody Cirkvi a podporovania viac jednoduchého a efektívneho blaha veriacich, tento svätý koncil túži po tom, že v budúcnosti nebudú už žiadne práva či privilégia voľby, nominácie, prezentácie alebo vymenovania do biskupského úradu poskytnuté civilným orgánom,"

Kanonické Právo (Kánon 377 § 5) uvádza, že "žiadne práva a privilégiá voľby, nominácie, prezentácie či vymenovania biskupov nebudú poskytnuté civilným orgánom."

Kanonický právnik Edward Peters povedal, že Vatikán by pri jednaní s Čínou mal pamätať na históriu a príučku, že "čím väčšia rola bola hraná svetskou mocou v cirkevnom ustanovovaní, tým väčšie boli šance zneužívania moci."

“Taký ústupok Číne, ak je to skutočne to čo je navrhované, by bol určite vyžadovaný ostatnými totalitnými štátmi znova vytvárajúc chaotické pletky Cirkvi a Štátu, ktoré poznačili a občas poznamenali mnoho z histórie Cirkvi,"

Zen povedal v rozhovore pre denník The Guardian, že akákoľvek navrhnutá dohoda by vytvorila iba "falošnú slobodu" pre falošnú inštitúciu.

“Ale je to len dojem slobody, nie je to skutočná sloboda, ľudia skôr či neskôr zistia že títo biskupi sú bábkami vlády a nie skutočnými pastiermi stáda," povedal.

Zen by bol rád keby Vatikán upustil od tejto dohody.

“Ak nedokážete dosiahnuť dobrú a prijateľnú dohodu tak by mal Vatikán ustúpiť a možno sa o ňu pokúsiť neskôr. Vyjednávala by Cirkev s Hitlerom? Vyjednávala by so Stalinom? Nie," povedal.

Zen sa vyjadril, že Vatikánske uznanie vládou riadenej cirkvi potvrdením biskupských vymenovávaní by len "otrávilo" skutočnú Katolícku Cirkev v Číne, o ktorej sa predpokladá, že má 7 miliónov členov tajne sa zúčastňujúcich obradov.

“Krv mučeníkov je semenom nových Kresťanov," povedal. "Ak je táto krv otrávená, ako dlho takýto nový Kresťania vytrvajú?"