Kardinál Müller: Vatikán pokračuje v reforme amerických feministických rehoľníčok

1,625
Kultúra života

Kardinál Gerhard Ludwig Müller, prefekt Kongregácie pre náuku viery, hovorí, že Vatikán pokračuje v presadzovaní plánovanej reformy americkej Konferencie vedúcich rehoľných predstavených (Leadership Conference of Women Religious – skr. LCWR).

V rozhovore, ktorý zverejnil vatikánsky denník L'Osservatore Romano, kardinál povedal, že reforma LCWR sa uskutoční po tom, čo previerka tohto spoločenstva zistila závažné doktrinálne problémy. Reforma bude mať za cieľ pomôcť im „znovuobjaviť svoju identitu“.

Kongregácie už nemajú povolania a hrozí im zánik,“ povedal Müller V prvom rade sa musíme snažiť o zmiernenie nepriateľstva a napätia, čiastočne aj s pomocou biskupa Sartaina, ktorého sme vyslali na rokovania: on je veľmi jemný človek. Chceme zdôrazniť, že my k ženám necítime nenávisť, ani nie sme grobiani! Len máme inú predstavu o zasvätenom živote. Dúfam však, že im pomôžeme znovu objaviť svoju identitu.“

Kardinál tiež povedal, že problémy, špecifické pre LCWR, nie sú odrazom [problémov] všetkých rehoľníčok v USA.

Musíme pamätať na to, že oni nereprezentujú všetky rehoľné sestry v USA, ale len skupinu rehoľníčok, ktorá je členom tejto kongregácie,“ povedal Müller.

Dostali sme mnoho ubolených listov od iných rehoľných sestier, ktoré patria do tej istej kongregácie a ktoré veľmi trpia kvôli smeru, ktorým sa LCWR uberá.“

Postrehy kardinála Müllera potvrdili, že spolu so Svätou Stolicou delegovali [na túto úlohu pre] LCWR arcibiskupa Petra Sartaina zo Seattlu. Kardinál Müller 30. apríla v Ríme počas príhovoru  k predstaveným LCWR hovoril o tom, že teologický smer, ktorým sa tieto feministické rehoľníčky uberajú, predstavuje radikálny odklon od základných teologických konceptov katolicizmu.

Svätá stolica „je presvedčená, že charizmatická vitalita zasväteného života môže prekvitať iba v rámci ekleziálnej viery Cirkvi,“ povedal Müller v príhovore.

LCWR ako kanonický subjekt závislý od Svätej stolice má hlboký záväzok podporovať túto vieru ako nevyhnutný základ náboženského života. Kanonický status a cirkevná vízia idú ruka v ruke a v tejto fáze vykonávania doktrinálneho preverenia očakávame jasnejšie vyjadrenie spomenutej cirkevnej vízie ako aj ďalšie badateľnejšie náznaky spolupráce,“ uviedol.

LCWR sa otvorene vzoprelo voči reformnému príkazu, ktorého cieľom je stotožnenie sa organizácie so základným katolíckym učením o prirodzenosti Boha, o Cirkvi a o sexuálnej morálke.

Medzi smernicami Kongregácie pre náuku viery, proti ktorým LCWR energicky protestovala, je požiadavka, aby kazatelia a prednášajúci na hlavných programov“ boli schválení arcibiskupom Sartainom. Müller vysvetlil, že bolo tak rozhodnuté preto, aby sa „zabránilo náročným a trápnym situáciám, pri ktorých prednášajúci využívajú fórum LCWR na to, aby predkladali postoje, ktoré sú v rozpore s učením Cirkvi.“

LCWR pozvalo na svoje každoročné zhromaždenia prednášajúcich ako: guru New Age Barbaru Marx Hubbard a sestru Laurie Brink, ktorá je známa predovšetkým svojim otvoreným popieraním Kristovho Božstva. Tá sestrám hovorila, že na to, aby si udržali svoju „prorocké“ miesto v spoločnosti, je potrebné „ísť ďalej“ než Cirkev a dokonca aj „ísť nad rámec Ježiša“.

V jednom z prvých verejných vyhláseniach svojho pontifikátu pápež František potvrdil, že skúmanie a reforma LCWR musí pokračovať.