Kardinál Angelo Scola - Benediktov nástupca?

3,577
Kultúra života


 
Kardinál Angelo Scola. Tak by sa mal volať nový pápež, ktorý vystrieda na čele katolíckej cirkvi Benedikta XVI. Práve 85-ročný pápež, ktorý v pondelok oznámil abdikáciu, si mal milánskeho arcibiskupa Scolu (na snímke) osobne vybrať za svojho nasledovníka. „Benedikt si ho na funkciu postupne pripravoval. Na jeho mene sa zhodujú aj kardináli v Taliansku,“ povedal pre HN človek, ktorý pracuje priamo vo Vatikáne.
 
Vymenovaniu 71-ročného Scolu nahrávajú aj nedávne kroky Benedikta, ktorý ho v septembri 2011 dosadil do úradu milánskeho arcibiskupa. „Tento post je najvyšší v rámci talianskej cirkevnej hierarchie. V minulosti často chodievali milánski arcibiskupi rovno do pápežskej funkcie,“ vysvetlil pre HN expert na cirkevné právo Igor Augustinič. 
 
Scola je v kľúčových otázkach viery konzervatívnym dogmatikom, na druhej strane je však veľkým fanúšikom internetu – rád bloguje a komunikuje cez digitálne médiá. Scola je známy ostrým postojom voči antikoncepcii či potratom.
 
Ak by zbor kardinálov zvolil v marci za pápeža práve Scolu, stal by sa po Poliakovi Jánovi Pavlovi II. a Nemcovi Benediktovi XVI. prvým Talianom v tejto funkcii po 35 rokoch. Doteraz posledným talianskym pápežom bol Pavol VI., ktorý zomrel v roku 1978. Pred ním vládli katolíckej cirkvi dlhé stáročia iba Taliani.
 
Fanúšik Twitteru 
 
V prospech Scolu hovoria aj vysoké pozície, ktoré počas svojej cirkevnej kariéry zastával. „Do Milána prišiel z funkcie benátskeho patriarchu," pripomína Augustinič. Oba posty podľa neho patria v cirkevnej hierachii medzi najvyššie hodnotené.
Priazeň Benedikta pritom vôbec nie je náhodná. So Scolom má mnoho spoločného – napríklad záľubu v moderných technológiách, najmä internete. Benedikt sa preslávil okrem iného tým, že ako prvý pápež v histórii začal blogovať na sociálnych sieťach. Pred pár mesiacmi si na Twitteri zriadil účet pod názvom @Pontifex, z ktorého posiela odkazy svojim priaznivcom.
 
Scola išiel v tomto smere ešte ďalej. Na Twitteri bloguje podstatne častejšie a vedie si svoju vlastnú webovú stránku v anglickom, španielskom aj talianskom jazyku. Stal sa tak jedným z najhorlivejších zástancov internetu vo Vatikáne. „Niky nesmieme zabudnúť, že web je nástroj na šírenie evanjelizácie. Aby sme toto posolstvo dostali medzi ľudí, musíme využívať všetky vhodné prostriedky vrátane internetu," povedal vlani v rozhovore pre server romereports.com.
 
Pápež a milánsky arcibiskup majú spoločnú aj bohatú vedeckú činnosť. Scola počas svojej kariéry napísal viac ako 50 kníh. Je tiež spoluautorom ďalších vyše 150 akademických publikácií zaoberajúcich sa rodinou, globalizáciou a politikou. V roku 2004 zakladal nadáciu Oáza, ktorej cieľom je zbližovanie medzi kresťanstvom a islamom.
 
Favorit bookmakerov 
 
Kardinálovi Scolovi dávajú šancu aj stávkové kancelárie, ktoré ho zaradili medzi top favoritov pápežskej voľby. Úspešný stávkujúci by napríklad od írskej spoločnosti Paddy Power za každé vložené euro získal štyri eurá.
 
Rovnaký kurz má síce aj ďalší favorit Peter Turkson z Ghany. Kým čierneho kardinála Turksona však favorizovali bookmakeri v pondelok krátko po oznámení Benediktovej abdikácie, Scolove šance začali prudko rásť po správach, ktoré včera začali prichádzať priamo z Vatikánu.