Kanonickí právnici a teológovia usporiadajú konferenciu na tému "zosadenie pápeža"

2,345
Matej Trančo
Neutral

Kanonickí právnici, teológovia a akademici sa zídu o dva týždne (asi už tento týždeň - editor) v Paríži za účelom prediskutovania témy, ktorá nikdy predtým nebola stredobodom katolíckej konferencie: Ako zosadiť heretického pápeža? 

Konferencia s názvom Zosadenie pápeža: Teologické premisy, kanonické modely, konštitučná výzva sa snaží nájsť mechanizmy, ktoré sú vstavané do Katolíckej cirkvi v súvislosti s jednaním s pápežom, ktorý otvorene učí lož, ba dokonca herézu.  

Na konferencii sa vyjadrí aj profesor parížskej univerzity Laurent Fonbaustier, ktorý minulý rok publikoval 1200-stranovú knihu na tému, ktorá bola titulovaná ako Zosadenie heretického pápeža.

Konferencia zahŕňa 15 rečníkov, ktorí poskytnú mnoho rozhovorov na tému s názvami ako sú "Konciliarizmus a zosadenie pápeža cez galikanizmus," "Pád pápeža: Medzi odriekaním a zosadením," a "Zosadenie Jána XXII a Benedikta XIII v Constance, 1415-1417."

Na konferencii budú rečniť aj profesori Nicolas Warembourg a Cyrille Dounot, dvaja zo 45-tich katolíckych akademikov, ktorí v júni minulého roka podali žiadosť dekanovi Kolégia kardinálov v Ríme žiadajúc vyvrátenie chybných výrokov, ktoré našli v napomenutí pápeža Františka zvanom Amoris Laetitia.

Skupina 45-tich katolíckych akademikov povedala, že pápežovo nabádanie predstavovalo "nebezpečenstvo pre katolícku vieru a morálku" keďže "obsahuje mnoho výrokov, ktoré môžu byť pochopené v takom zmysle, ktorý je v protiklade s katolíckou vierou a morálkou."

Konferencia sa uskutočňuje po tom, čo je František už štyri roky pri kormidle Petrovej bárky. Počas tohto obdobia pápež a ľudia, ktorých dosadil do kľúčových pozícií, nasmerovali Cirkev takým smerom, ktorý by bol nemysliteľným pre veriacich katolíkov žijúcich za pontifikátu predošlých pápežov Jána Pavla II a Benedikta XVI. 

Františkove nejednoznačné reči a hlavne jeho pápežské spisy postavili kardinála voči kardinálovi, biskupa voči biskupovi, a laického veriaceho proti laickému veriacemu. Doktrinálny zmätok má za výsledok to, že sú vydávané pastoračné pokyny na základe jeho spisov, ktoré dovoľujú aby bolo sväté prijímanie poskytované aj tým, ktorí žijú v nevere.

Vlani v novembri vatikanista Giuseppe Nardi hlásil, že teologická štúdia z roku 1975 od učeného brazílskeho laika Arnalda Vidigala Xaviera da Silveiru koluje po Vatikáne. Laik vo svojej práci nazvanej Teologická hypotéza heretického pápeža skúmal, či je možné aby pápež bol alebo sa stal kacírom a ak sa tak stane aké to bude mať následky.

Toto sú slova Nardiho: "Tri a pol roka po začiatku svojho pontifikátu siaha pápež František na svoje hranice. Dojem vyplývajúci z jeho giest a slov ohľadom latentného úmyslu zmeniť náuku Cirkvi musí v určitom bode buď dostať záverečnú podobu alebo sa zrútiť," toho času Nardi napísal. 

"František je zahnaný do kúta pomocou tej atmosféry, za ktorej vytvorenie je on sám zodpovedný. Už to viac nie je o spontánnej výpovedi o hentom či tam tom, čo zostáva improvizované a nezáväzné. Jeho pastoračná práca a vodcovské schopnosti, ktoré vyžadujú zmysel pre zodpovednosť a príkladný charakter, dosahujú svoje hranice. Toto by mohlo spôsobiť pád Františkovho pontifikátu," dodal.

Konferencia prichádza tri mesiace potom, čo kardinál Raymond Burke poskytol rozhovor v ktorom objasnil, že ak by pápež "formálne vyznával herézu tak by týmto aktom prestal byť pápežom."

Burke v rozhovore z decembra 2016 povedal, že sa v rádoch Cirkvi odohráva proces vysporiadania sa s takouto situáciou dodávajúc nádej, že "toho tak skoro nebudeme svedkami." 

Americký kanonický právnik Dr. Edward Peters sa taktiež v decembri vyjadril k otázke toho, čo by sa mohlo vykonať ak by sa zistilo, že je pápež heretikom. 

Peters píše, že "zásadnou otázkou" z kanonického uhla pohľadu je to, "kto bude určovať či pápež upadol do herézy" keďže kanonické právo 1404 udáva, že "pápež nemôže byť nikým súdený."

V kanonickej tradícii však našiel postoj, že ak Generálna rada dospeje k záveru, že pápež spáchal herézu, tak týmto sa sám účinne odkloní od pravých koreňov a teda stratí svoj úrad.

Peters komentuje: "...nech je akokoľvek vzdialená možnosť pápežovho úpadku do herézy a nech je akokoľvek ťažké určiť, či pápež do nej naozaj upadol, takáto katastrofa by Deus vetet (Bože chráň) mala za následok stratu pápežského úradu."

Church Militant hlási, že umiestnenie tejto konferencie je príznačné. Veď práve v 13. storočí Parížska univerzita skúmala otázku, čo môže byť vykonané s eventuálne heretickým pápežom Jánom XXII, ktorý odmietol náuku o tom, že duše spravodlivých sú prijaté po smrti do blaženej vízie. Toto bol postoj, ktorý odvolal na svojej smrteľnej posteli.

********

Neupadnime kvôli správam ktoré sa nám nepáčia do rozkolu: veriaci proti veriacemu.

Necenzurujeme nepohodlné správy o dianí v Cirkvi, aj ked sme jej ako katolíci podriadení. Prinášame "správy ktoré hýbu svetom". Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKÉ SLOVENSKO - pozn. šéfredaktora