Kňazi na Svetových dňoch mládeže dostali moc zrušiť exkomunikáciu po vykonaní interrupcie

5,077
Kultúra života

Madrid, Španielsko, 16. augusta, 2011 (LifeSiteNews.com) – Kardinál, arcibiskup Madridu, Antonio Maria Rouco Varela udelil všetkým 2000 kňazom, ktorí sa tento týždeň zúčastnili Svetových dní mládeže, špeciálnu moc zrušiť exkomunikáciu a udeliť rozhrešenie vo sviatosti zmierenia tým, ktorí sa dopustili hriechu interrupcie.

Podľa Kódexu kánonického práva Katolíckej cirkvi, každá osoba, ktorá zaistí interrupciu je automaticky exkomunikovaná z cirkvi (kánon 1398). Tento trest - najhorší trest, ktorý je v kánonickom práve - môže byť zrušený pápežom a biskupmi, ako aj kňazmi, ktorí dostali špeciálne povolenie od biskupa.

„Zvyčajne majú iba určití kňazi silu zrušiť takú exkomunikáciu, ale tunajšia diecéza sa rozhodla dať všetkým kňazom, ktorí boli na spovedi počas tejto udalosti túto silu,“ povedal pápežov hovorca, otec Federico Lombardi.

Kňazi vysluhujúci sviatosť zmierenia na Svetových dňoch mládeže, ale dostanú toto špeciálne povolenie, aby od 16. do 22. augusta riešili takéto prípady.

Arcidiecéza podľa EWTN News povedala, že dúfajú, že „všetci veriaci, ktorí sa zúčastnili osláv Svetových dní mládeže, môžu ešte ľahšie získať ovocie božej milosti, ktorá pre nich otvára dvere nového života.“

Madrid bol tunajšími pro-life vedúcimi osobnosťami označený ako „interrupčná Mekka“ Európy pre prudký vzostup miery interrupcií, ktorá narástla z 51 tisíc v roku 1996 na 120 tisíc v roku 2007. Jedno z piatich tehotenstiev tam teraz končí interrupciou.

Minulý júl, španielska socialistická vláda zaviedla nový interrupčný zákon povoľujúci smrteľnú procedúru na požiadanie počas prvých 14 týždňov tehotenstva.