Ján Čarnogurský: Denník N nevidí brvno vo vlastnom oku

1,253
Kultúra života

Noviny Denník N priniesli 3. augusta článok pod názvom Ako sa robia Hlavné správy. Podnadpis zhrnul obsah článku. Písalo sa v ňom: Spravodajský web Hlavné správy sa tvári, že hovorí o všetkom pravdu. O sebe však nehovorí nič.

Nie je jasné, odkiaľ majú peniaze, ani aký je ich vzťah k Rusku. HS sú internetové noviny a vychádzajú popri reklamnej firme Heuréka Evolution svojho šéfredaktora Róberta Sopka v Košiciach.

Vcelku obsiahly článok prezrádza, že redaktor Denníka N obchádzal Hlavné správy nejaký čas. Pochvalne píše o profesionálnej úrovni publicistiky HS, nezamlčal, že HS zamestnávajú zdravotne znevýhodnených, ale sa mu nepáči, že pochvalne píšu o Rusku a nepíšu, odkiaľ berú peniaze na svoje vychádzanie. Inak oceňuje serióznosť ich publicistiky, ale problém je Rusko. Čo Róbert Sopko nazýva obohatením slovenského čitateľa o ruský pohľad na udalosti, ktorý mainstreamová tlač neprináša, Denník N nazýva šírením proruskej propagandy. Ako príklad uvádza články s podporou východoukrajinských odporcov Kyjeva alebo spochybňovanie, že malajzijské lietadlo nad Ukrajinou v roku 2014 zostrelili Rusi. Skôr okrajovo uvádza Slovensko-ruskú spoločnosť a náš web ako partnerov HS. V kontexte nášho mediálneho priestoru článok vyznieva, že HS platia Rusi, pretože samé aj v spojení s firmou Heuréka Evolution by si nedokázali zarobiť na svoje vychádzanie. Ešte vytýka HS, že prijíma európske granty na rôzne programy, ale zároveň kritizuje slovenské členstvo v EÚ.

V Biblii sa píše, aby si každý najskôr vymietol brvno z vlastného oka a až potom sa zaujímal o smietku v oku druhého.

Keď článok tak kritizuje údajnú nepriehľadnosť financovania HS, zaujímal som sa o priehľadnosť financovania Denníka N.

V tiráži Denníka N je uvedená ako vydavateľ spoločnosť N Press, s.r.o., tá má ako jediného spoločníka (vlastníka) v súčasnosti uvedenú spoločnosť Denník N, a.s. Ako štatutárny orgán N Press, s.r.o. sú v súčasnosti uvedení novinári Lukáš Fila a Tomáš Bella a spoločník IT firmy ESET s.r.o. Anton Zajac, ktorý je aj štatutárnym orgánom firmy Denník N, a.s. Čiže úradné dokumenty potvrdzujú personálne prepojenie Denníka N, N Press, s.r.o., Denník N, a.s. a firmy ESET, s.r.o.

Denník N sa pohybuje po klesajúcej špirále na novinovom trhu. Predajnosť novín sleduje agentúra ABC SR/Medialne.sk, prípadne medialne.etrend.sk. Denník N sa nezapojil do agentúrneho sledovania, ale medialne.etrend.sk dňa 26. októbra 2015 uverejnil predajnosť Denníka N. Podľa toho v roku 2014 mal predajnosť denne 5 500 výtlačkov, v minulom roku 4 000 výtlačkov. Pre porovnanie SME malo v roku 2014 predajnosť denne 39 917 výtlačkov a v minulom roku 31 702 výtlačkov, Pravda v roku 2014 predajnosť 48 212 výtlačkov, v minulom roku 42 427, Hospodárske noviny v roku 2014 predajnosť 11 885 výtlačkov, v minulom roku 12 175 výtlačkov. Je jasné, že s takým nákladom sa Denník N nemôže sám uživiť. V Denníku N nevidieť ani reklamu ako prípadný iný zdroj príjmov.

V obchodnom registri Okresného súdu Bratislava 1 možno voľne nazrieť do účtovnej uzávierky vydavateľa Denníka N (N Press, s.r.o.) za jednotlivé roky. N Press, s.r.o. má najnižšie povolené vlastné imanie 5 000.-€. S takýmto imaním začala vydávať Denník N, ale za rok 2013 vykázala stratu -4 178.-€, za rok 2014 stratu -68 892.-€, za rok 2015 stratu -650 812.-€. Ale stal sa zázrak. V minulom roku vykázala mimoriadny príjem vklad 750 000.-€ do vlastného imania. V účtovnej uzávierke sa neuvádza, odkiaľ dostala taký vklad do vlastného imania. Účtovná uzávierka má osobitnú časť informácia o účtovných postupoch. Podľa zákona o účtovníctve by v tejto časti firma mala slovne vysvetliť mimoriadne postupy a príjem 750 000.-€ je mimoriadnym postupom. Uzávierka vydavateľa Denníka N však žiadne vysvetlenie neuvádza. Sú to peniaze od firmy ESET? Sú to peniaze od CIA? V každom prípade je to viac peňazí než môže stáť vydávanie Hlavných správ za všetky doterajšie roky.

Záverom. Denník N by urobil lepšie keby prestal so šírením podozrení o financovaní iných prinajmenšom pokým nevysvetlí, odkiaľ dostal minulý rok 750 000.-€.