Jozef Banáš odhaľuje štvavú protiruskú propagandu mainstreamových médií

1,055
Kultúra života

Významný Slovenský spisovateľ Jozef Banáš si najnovšie zobral “na mušku” slovenské mainstreamové médiá a ich štvavú protiruskú propagandu. Podľa Banáša mainstream dokáže “vyrobiť” jadrové výbuchy aj z “Putinových vetrov”.

Jozef Banáš si na protiruskú propagandu posvietil vo svojom komentári pre portál aktualne.sk

Komentár nesie názov “Putinove vetry sú pre rusofóbov jadrovými výbuchmi”. Na začiatku svojho komentára sa Banáš odvoláva na amerického spisovateľa, novinára a presbyteriánskeho kňaza Chrisa Hedgesa, ktorý prehlásil:

“Žijeme v časoch, keď lekári ničia zdravie, právnici ničia spravodlivosť, univerzity ničia vzdelanosť, vlády ničia slobodu, médiá ničia informovanosť, cirkev ničí morálku a banky ničia ekonomiku.”

Podľa iného popredného amerického mediálneho analytika, profesora, jazykovedca a filozofa, Noama Chomského, nie je úlohou médií informovať, ale manipulovať.

Na týchto dvoch významných Američanov sa Banáš odvoláva z dôvodu, aby sa toho nedajbože nechytili mainstreamoví propagandisti a netvrdili, že si to Banáš vymyslel sám.

Banáš sa ďalej sarkasticky pozastavuje nad propagandou mainstreamu, ktorá je podľa jeho slov až smiešna, keďže propaganda by mala byť aspoň trochu uveriteľná, čo sa ale nedeje a medzi divákov a čitateľov vypúšťajú úplné bludy.

“Démonizácia Ruska a jeho prezidenta Vladimíra Putina médiami hlavného prúdu, inak povedané médiami mocenskými, je klasickým príkladom zintenzívňujúceho sa strápňovania mediálnych rusofóbov. Výsledok, ktorý dosahujú, je presne opačný. Zúfalé propagandistické protiruské štvanie, keď si Putin s prepáčením prdne, tak to rusofóbovia, obrazne povedané, označia za jadrový výbuch, už nevyvoláva v ľuďoch smiech, ale doslova rehot,” napísal Banáš.

Následne sa Banáš púšťa do konkrétnych prípadov štvavej protiruskej propandy niektorých médií:

“Ruský škandál! Ruskí hokejisti v dresoch CCCP obleteli Európu: Neuveriteľný dôvod škandalózneho činu,” cituje Banáš propagandistický názov článku  mainstreamového média.

Následne vysvetľuje, o čo v skutočnosti išlo:

“Ruská hokejová reprezentácia pripomenula vo štvrtok vo fínskom Tampere časy minulé, prvú tretinu stretnutia Euro Hockey Tour s domácim výberom odohrala v červených dresoch s nápisom CCCP. V ére Sovietskeho zväzu to boli typické dresy zbornej. V retrodresoch spred päťdesiatich rokov hrali v prvej dvadsaťminútovke aj domáci Fíni. Od druhej časti hry si oba tímy obliekli už klasické súčasné dresy.”

“Hrali sme v retrodresoch po prosbe fínskej hokejovej federácie. Pred päťdesiatimi rokmi sa hrali v Tampere majstrovstvá sveta. Súhlasili sme preto, aby naši hokejisti odohrali prvú tretinu v retrodresoch,” uviedol pre Gazetu generálny manažér ruskej reprezentácie Andrej Safronov.

Banášov komentár: Obsah článku je v úplnom protirečení s titulkom o ruskom škandále. Ukážkový príklad toho, ako sa mediálni rusofóbovia dokážu strápniť až za hranice svojich možností.

Propagandistický názov článku : “Zmiznutie Putina hovorí o Rusku veľa: Desivý dôkaz, že s krajinou je zle!”

Vysvetlenie:  “Keď sa Vladimír Putin vytratil z verejného života na pár dní, zavládlo veľké prekvapenie. Okamžite sa začalo špekulovať, čo je s ním. Splietali sa konšpirácie o prevrate, o jeho vážnej chorobe, horúčkovite sa hľadali rozličné iné dôvody. Podľa významného politického komentátora Leonida Bershidskeho strach a veľký rozruch, ktorý sprevádzal Putinovo zmiznutie, svedčí o niečom desivom.

Banášov komentár : “Hľadám, až som celý zdesený, ale po desivom dôkaze ani stopy.”

Propagandistický názov článku : “Putinovo najnovšie rozhodnutie vydesilo celý svet: Blíži sa atómová vojna?!

Vysvetlenie: “Putin so svojím vicepremiérom Dmitrijom Rogozinom potvrdili, že do roku 2020 Rusko kompletne obnoví svoj jadrový arzenál. V blízkom čase modernizáciu jadrového arzenálu plánuje aj Amerika. „Americká jadrová výzbroj je o čosi mladšia ako naša,“ povedal. Aj keď by sa z výrokov ruských politikov mohlo zdať, že sa Rusko pripravuje na jadrový konflikt, podľa mnohých expertov to tak nie je.”

Banášov komentár: ” Napriek vyjadreniu „mnohých expertov“ dajú titulok, v ktorom podsúvajú Putinovi prípravu atómovej vojny. Keď preletí ruská stíhačka nad americkým torpédoborcom v Baltickom mori, je to ruská provokácia, ale to, že americký torpédoborec je tisíce kilometrov od svojej vlasti, na vzdialenosť čo by kameňom dohodil od ruských výsostných vôd, je pre rusofóbov v poriadku.”

Propagandistický názov článku: “Rusko “sa vyhráža” svetu potravinovou sebestačnosťou”

Vysvetlenie: Rusko sa vyhráža svetu potravinovou sebestačnosťou – “V strednodobom horizonte sme schopní nahradiť dovoz zbytočných potravín,” povedal ruský premiér Dmitrij Medvedev. “O niekoľko rokov budeme, čo sa týka jedla, sebestační a nebudeme potrebovať zahraničné potraviny.” Cituje Medvedeva ruská agentúra ITAR-TASS”

Banášov komentár: “Niekdajší minister poľnohospodárstva Jahnátek sa svojho času vyjadril: „Sme možno jediná krajina na svete, ktorá mala pred 25 rokmi svoj potravinársky priemysel a poľnohospodársku prvovýrobu nastavenú tak, že sme dokázali 30-percent tejto produkcie vyvážať a zabezpečiť pritom na 100-percentný domáci trh.“ Tu je dôkaz, že Slovensko ohrozovalo svet už pred dvadsiatimi piatimi rokmi! Svet má z pekla šťastie, že si Jahnátkovo vyhlásenie nevšimol!”

Ďalšie príklady protiruskej propagandy môžu čitatelia nájsť v Banášovej  knihe s názvom “Dementi”. Na záver Banáš odporúča mainstreamovým médiám, že ak nechcú aj naďalej strácať svojich čitateľov a divákov mali by prestať z ľudí robiť idiotov.