Je kardinál Sarah pomaly umlčiavaný?

1,155
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Usiluje sa niekto postupne umlčať kardinála Roberta Saraha? Naznačuje to totiž zrušenie jeho účasti na kongrese v Nemecku, kam sa kardinál chystal.

Po nedávnej generálnej kontrole Vatikánskeho úradu pre záležitosti liturgie, ktorému kardinál Sarah predsedá, sa teraz kardinál vytráca verejnosti z očí.

V komuniké Medzinárodnej liturgickej konferencie v Kolíne pre tlač vysvetlil jej organizátor páter Guido Rodheudt, že kardinál Sarah „musí s poľutovaním zrušiť svoju účasť na 18. liturgickej konferencii“, ktorá sa bude konať v roku 2017.

Všetkých nás táto správa prekvapila, pretože sám kardinál svoju účasť na konferencii už od novembra 2015 trikrát potvrdil, vrátane písomného potvrdenia“, povedal p. Rodheudt. Kardinál Sarah nielenže nezrušil svoju účasť osobne, ale ani neposlal svoj príhovor v písomnej podobe aby ho prečítal jeho zástupca, čo je bežnou praxou v prípade, že sa kardinál z vážnych dôvodov nemôže dostaviť osobne.   

V interview pre nemeckú tlačovú agentúru kath.net páter Rodheudt vysvetlil: „Kardinál Sarah nám povedal, že pre veľké množstvo povinností v nadchádzajúcom roku je nútený svoju účasť na konferencii zrušiť aj napriek jej opakovanému potvrdeniu. Témou kardinálovho príspevku mal byť význam Motu Proprio Summorum Pontificum pre Obnovu liturgie v Katolíckej cirkvi.“

Páter Rodheudt interpretuje nedávnu generálnu kontrolu v Sarahovej kongregácii a zrušenie jeho naplánovaných verejných vystúpení ako priamy dôsledok kardinálovho úsilia o reformu liturgickej praxe a odstránenie jej pokoncilového zneužívania v nespočetnom množstve farností po celom svete.

Kardinál Sarah vo svojej záverečnej reči v Londýne odhalil všetky chyby a porušovania liturgie. Pokoncilová liturgická prax totiž v širokej miere čoraz viac stráca zmysel pre posvätno a pre uctievanie neviditeľného, no vždy prítomného Boha. (...) Práve preto kardinál naráža na taký odpor.“

O priamom zásahu pápeža Františka sa p. Rodheudt vyjadruje skepticky: „Nevieme o žiadnej inštrukcii Svätého otca kardinálovi Sarahovi ohľadne zrušenia jeho účasti na konferencii. Treba však povedať, že sa nezdá, žeby pápež František javil mimoriadny záujem o liturgické záležitosti.“

Zdá sa, že kardinál Sarah pokračuje presne podľa Benediktovej myšlienky, ktorou bola „reforma reformy“ liturgie a zároveň sa nezdá, že by pápež František pripisoval nejaký význam tomu, aby sa tento druh otázok prejednával na verejnosti. Preto pápež požiadal kardinála Saraha aby vo svojej funkcii prefekta Kongregácie pre liturgiu už ďalej nerozvíjal myšlienku „reformy reformy“ a aby tento termín už viac nepoužíval.  

Pápež František tak oficiálne „vypálil znak“ teologickému konceptu svojho predchodcu. „Človek by mohol nadobudnúť dojem, že reforma reformy je v skutočnosti neželaná.

Kardinál Srah končí svoj list organizátorom konferencie slovami: „Je mi ľúto, že musím zrušiť svoju účasť na konferencii 31. marca, ako aj svoju homíliu, ktorú som mal mať nasledujúci deň počas svätej omše v kostole opátstva v Rolducu. Veľmi si želám, aby tento veľkolepý liturgický kongres bol úspešný a uisťujem vás, ako aj všetkých účastníkov, o svojich modlitbách, ktorými vás budem sprevádzať vo vašom úsilí pri prejednávaní týchto tak dôležitých tém.

Portlandský arcibiskup Alexander Sample sa zúčastní tejto konferencie o liturgii. Organizátori sa v súčasnosti usilujú nahradiť kardinála Saraha iným vysoko postaveným cirkevným hodnostárom.