Jana Žitňanská: Čoraz viac pochybných serverov na Slovensku narúša dôveru v demokraciu

804
Kultúra smrti

Na pôde Európskeho parlamentu sme preberali veľmi dôležitú otázku, ktorá sa týkala bezpečnosti, propagandy a dezinformačných kampaní, ktoré prichádzajú z Ruskej federácie a Islamského štátu, hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská.

A pokračuje: “Čoraz viac webov šíri zmanipulované informácie, ktorých cieľom je narušiť dôveru v inštitúcie a demokraciu. Preto musíme byť veľmi ostražití a viesť našich žiakov ku kritickému mysleniu, aby vedeli vyhodnocovať, z akého zdroja prichádza takáto informácia. Potrebujeme, aby členské štáty podporovali nezávislé médiá, aby sa nám nestalo, že klasické médiá budú ohrozené ekonomicky, čo bude zelená pre médiá financované z Kremľa. Taktiež by mali členské štáty prispievať, aby občania odhaľovali dezinformácie a sprostredkovali svoje zistenia, napríklad že k textu bola použitá nejaká iná fotografia, ktorá mala navodiť nejaký iný dojem.” (Ako sa to nedávno stalo v denníku Sme pri dezinformácii z Aleppa, kde použili fotku dievčatka z hudobného klipu, ktorá mala navodiť, že po zemi ležia mŕtvoly civilistov. Pozn. redakcie)

 

Táto hybridná vojna je nebezpečnejšia, ako používanie klasických zbraní – povedala na záver europoslankyňa Jana Žitňanská, ktorá pôsobí v politickej skupine Európskych konzervatívcov a reformistov a je podpredsedníčkou výboru pre práva žien a rodovú rovnosť.

Európska únia vyčlenila na ostrakizovanie politicky nevhodných webov granty. Na Slovensku už skôr bol pre tento účel vytvorený zoznam 83 webov. V skutočnosti sa však očierňovacia kampaň vedie len proti dvom webom, ktoré najviac narušujú ideologickú líniu mainstreamových médií, a to Hlavné Správy a Parlamentné listy. Zvyšných 81 slúži len ako komparz, ktorý ma dodať zdanie, že ide skutočne o boj s konšpiráciami. Za účelom dodania akejsi akademickej úrovne bola vytvorená komisia.