Invázia NATO do Poľska a Pobaltia začne v júli. Takto budú rozmiestnené vojenské jednotky

1,328
Kultúra smrti

NATO pripravuje skutočné zbrojenie vo východnej Európe: Nemeckí vojaci budú pôsobiť v Litve, Británia prevezme Estónsko a americkí vojaci budú chrániť Lotyšsko. Kanaďania budú pôsobiť v Poľsku. Bojové jednotky budú zosilnené aj v Stredomorí. Rusko vníma aktivitu ako hrozbu, ale ešte neoznámilo žiadne protiopatrenia.

Na summite NATO v polovici júla vo Varšave vykoná Aliancia masívnu vojenskú operáciu proti Rusku. NATO zaraďuje Rusko medzi najväčšie hrozby. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg nedávno uviedol vo Washingtone, že USA a EÚ majú právo na obranu svojho územia v podobe operácií NATO. Kritici tejto stratégie veria, že tento vývoj situácie pravdepodobne výrazne zvyšuje riziko vojenského konfliktu medzi veľmocami.

NATO chce výrazne posilniť svoju vojenskú prítomnosť vo východnej Európe a vyslať cudzie bojové jednotky do Poľska a troch pobaltských štátov. Nemecko predstavuje jadro pôsobenia NATO v Litve, Briti vyšlú vojakov do Estónska a Spojené štáty budú pôsobiť v Lotyšsku. Zostáva však nejasné, kto vyšle vojakov do Poľska.

Možno predpokladať, že tejto úlohy sa zhostí Kanada. “Summit vo Varšave bude posledný počas úradovania amerického prezidenta Baracka Obamu a Spojené štáty chcú, aby to bol úspech. Preto sa môžu snažiť vyvíjať tlak na Kanadu,” povedal poľský diplomat. Nemecko chce vyslať najmenej 600 vojakov do Litvy, ktorí budú tvoriť jadro miestneho práporu s asi 1200 vojakmi.

Vojenské jednotka sa skladajú z asi 1.000 vojakov a nie sú pevne umiestnené vo východných krajinách, ale pravidelne sa menia. Touto rotáciou sa vojenská aliancia chce vyhnúť formálnemu porušeniu aktu NATO-Rusko z roku 1997, ktorý zakazuje trvalé rozmiestnenie “významného” počtu bojových jednotiek na východe. Čo konkrétne znamená “významný počet” je však sporné.

Jednotky v Poľsku a pobaltských štátoch ale nie sú pre NATO dostatočným zadosťučinením. Aliancia požaduje okrem iného zvýšený dohľadom vzdušného priestoru Pobaltia pomocou stíhačiek partnerov. Poľsko v minulosti tiež opakovane požadovalo fixné rozmiestnenie bojových jednotiek NATO. Pobaltské štáty a Poľsko sa cítia byť v ohrození od roku 2014, kedy došlo k anexii ukrajinského polostrova Krym zo strany Ruska.

Ministri obrany NATO tiež budú diskutovať o novej misii v Stredomorí. Čo presne má byť plánované, je ťažké posúdiť. Ako oficiálne dôvody sú uvedené vzostup extrémistickej milície a utečenecká kríza. IS je financovaný Saudskou Arábiou, najbližším spojencom Západu na Blízkom východe. Rusko bojuje na strane Sýrie proti IS a proti predtým Amerikou oficiálne podporovanou organizáciou Fronta an-Nusrat.

Medzi týmto obsadením východnej Európy západnými vojskami je možné badať analógiu s prípadom z minulého storočia, kedy v týchto štátoch boli dislokované vojská Varšavskej zmluvy. Dnes sa opäť nedá hovoriť o slobode národov žijúcich v Strednej Európe. Vymenil sa iba ich pán. Na Slovensku, hlavne kvôli angažovanosti nášho prezidenta Andreja Kisku, budú tiež základne NATO.