Integrácia civilne znovu zosobášených katolíkov je neprijateľná

1,647
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Nemecký kardinál Walter Brandmueller, otvorený zástanca katolíckej náuky o manželstve a rodine, považuje návrh Synody, aby sa civilne rozvedený a znovu zosobášený katolík „viac integroval“ do Cirkvi, za neprijateľný. Stalo sa tak iba dva dni pred zverejnením apoštolskej exhortácie o rodine pápeža Františka.

Kardinál a emeritný predseda pontifikálneho výboru pre historické vedy uviedol v článku, ktorý sa dnes objavil na rakúskej webstránke Kath.net, že integrácia, ktorá sa nezakladá na pravdách, povedie ku konfliktom, zmätku a k podkopaniu posvätnej náuky Cirkvi. Reportér Maike Hickson preložil najdôležitejšie časti kardinálovho článku v The Wanderer.

Kardinál povedal, že zosobášený katolík, ktorý uzavrie nový civilný zväzok, sa dopúšťa cudzoložstva, a pokiaľ takýto človek odmieta ukončiť život v hriechu, nemôže dostať rozhrešenie vo svätej spovedi a ani nemôže pristupovať k Eucharistii. Akákoľvek iná cesta, než pokánie a zmena života, je podľa kardinála odsúdená na neúspechu. Dôvodom je vlastná vnútorná nepravdivosť.

Táto nepravdivosť sa priamo týka pokusu integrovať do Cirkvi ľudí, ktorí žijú v neplatnom druhom manželstve, tým, zapojením do liturgických, katechetických a iných činností, domnieva sa kardinál Brandmueller. Integrácia bez pokánia a zmeny života nie je v súlade s náukou viery.

To, čo je zásadne neprijateľné z dôvodov viery, platí aj pre jednotlivca“ povedal.

Kardinál týmto odkazuje priamo na očakávanú exhortáciu pápeža Františka. Odkazuje, že bez ohľadu na obsah pripravovaného dokumentu, všetko musí byť v súlade s nemennými dogmami Cirkvi. A to tak, ako o nich učí Katechizmus Katolíckej cirkvi.

Postsynodálny dokument Amoris Laetitia (Radosť lásky) sa musí interpretovať vo svetle vyššie uvedených princípov práve z toho dôvodu, že akékoľvek protirečenie medzi pápežským dokumentom a Katechizmom Katolíckej cirkvi je jednoducho nepredstaviteľné,“ dodal na záver.

Exhortácia bola zverejnená 8. apríla. Prezentovali ju dvaja ľavicovo orientovaní kardináli – Lorenzo Baldisseri a Christoph Schonborn – čo môže podľa vatikánskych expertov naznačovať, že tento dokument má pokrokový charakter.