Iniciatíva Zastavme hazard vyzýva mesto Bratislava, aby začalo dodržiavať zákon

1,029
Kultúra života

Zo včerajšieho mestského zastupiteľstva sme sa dozvedeli, že v mestskom zastupiteľstve je snaha prijať všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu do konca roka na základe petície odovzdanej dňa 29. 6. 2016. A to aj napriek krádeži 3039 petičných hárkov, z ktorých má mesto elektronické kópie, uvádza vo svojom stanovisku Iniciatíva Zastavme hazard.

Zástupcovia mesta uviedli, že po konzultácii s Ministerstvom vnútra a viacerými právnikmi sa mesto rozhodlo prepísať a skontrolovať  136 139 podpísaných obyvateľov do elektronickej formy. Pomocou centrálneho registra obyvateľstva v Banskej Bystrici tak zisťuje chybovosť.

V súčasnosti je skontrolovaných len niečo nad 30% podpisov.

Viacerí mestskí poslanci však pripomenuli, že mesto je najneskôr do 60 dní od odovzdania petície povinné posúdiť jej obsah a odpovedať petičnému výboru. Túto lehotu mesto podľa nich nedodržalo. Tiež mali výhrady k tomu, že mesto vykonáva túto zbytočnú detailnú kontrolu každého jedného podpisu.

Každé mesto, ktoré doteraz prijalo všeobecné záväzné nariadenie o zákaze hazardu tak urobilo v zákonnej lehote a jednotlivé údaje z petície do elektronickej formy neprepisovalo.

Iniciatíva Zastavme hazard sa s výhradami týchto poslancov stotožňuje a myslí si, že mesto by malo začať okamžite s prípravou VZN o zákaze hazardu. Michal Svetko sa pýta: “Na základe akého zákona mesto sprístupňuje osobné údaje podpisujúcich iným orgánom, ktoré nie sú oprávnené petíciu vybavovať? Ako zabezpečuje to, aby údaje boli prepísané riadne a bezchybne?  Má mesto od podpisujúcich súhlas na takéto nakladanie s ich osobnými údajmi?”

Peter Beňa uzavrel: “Vedeli sme, že to nebude ľahké, že prohazard lobby vykoná všetko preto, aby zmarila zastavenie hazardu v Bratislave. Po krádeži petičných hárkov zas vidíme ako magistrát Bratislavy používa neobvyklé postupy a robí si výsmech zo zákonných lehôt pri najväčšej petícii v histórii Bratislavy.”

Za Iniciatívu Zastavme hazard: Aliancia za rodinu: Anton Chromík, Peter Beňa, Federácia skautov Európy Jozef Melicher a za Spoločenstvo pri Dóme sv. Martina Michal Svetko.