India: Kriminalizácia potratu na základe pohlavia

2,363
Kultúra života

MUMBAI, INDIA, 12. júl 2012 (LifeSiteNews.com) – Na problém potratov na základe pohlavia dieťaťa upriamili pozornosť pro-life skupiny odhalením prípadov v Spojených štátoch a vo Veľkej Británii. Jeden z indických štátov chce teraz túto prax pokladať za vraždu.

Vláda štátu Maháraštra požiadala vládu, aby zmenila indický zákon tak, aby sa paragraf 302 indického trestného zákonníka vzťahoval na zákony týkajúce sa usmrtenia plodu ženského pohlavia. Rozsudky by sa tak mohli sprísniť až na doživotie či trest smrti. Niektorí sa obávajú, že by sa to vzťahovalo skôr na matku, ktorá je obeťou, než na tých, ktorí ju k tomuto kroku donútili. 

V júli indický minister zdravotníctva Suresh Shetty podotkol, že ak je vôbec potrebné meniť zákony, tak by to mal vykonať federálny zákonodarný orgán.

Národ začal ťaženie proti nelegálnemu usmrcovaniu dievčat odkedy sa zistilo, že dvojica manželov vykonávajúcich potraty v mestách Beed, Sudam a Saraswati vykonávalili potraty dievčatiek a ich telami kŕmili psy.

I najotvorenejší zástancovia potratov v Indii majú proti tomu námietky. Dr. Suchitra Dalvie sa pýta: „Ak je jeden typ potratu považovaný za vraždu, ako potom posudzujeme ostatné potraty?“

Štát Maháraštra zostavil 584 tímov vyšetrovateľov, ktorí skonfiškovali ultrazvukové prístroje v 291 zdravotných strediskách, ktoré boli podozrivé z vykonávania potratov na základe výberu pohlavia dieťaťa.

Indický národný Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) od 2. júna obvinil 37 ľudí z neoprávneného predpisovania abortívnych liekov. FDA tiež dal 1159 lekárnikov na čiernu listinu za porušenie predpisov.

Spomínané lieky sa majú použiť len počas prvých 63 dní tehotenstva, no často sa používajú i do druhého trimestra. Predpisovať ich majú len kvalifikovaní lekárski odborníci, ale istý primár gynekológie priznal, že „v praxi lieky vydávali homeopati, lekári s titulom MBBS, mastičkári a samotní lekárnici.“

Predaj abortívnych liekov Medical Termination of Pregnancy (MTP) poklesol v hlavnom meste Mumbai (donedávna Bombaj) o 65 % a až o 81 % na celoštátnej úrovni.

„Začali sme podnikať kroky proti lekárom, veľkoobchodníkom i maloobchodníkom, ktorí tieto lieky distribuujú a neriadia sa predpísanými normami,“ povedal komisár FDA Mahesh Zagade. „Pokles predaja týchto liekov je viditeľným znakom, že sme boli v tejto snahe úspešní.“

Istý mumbajský lekárnik protestoval: „FDA nás za nedodržovanie papierovania nahlasuje priamo na políciu. Nie je to nehorázne?“

Avšak minister zdravotníctva Suresh Shetty varoval lekárne, aby tieto lieky neodmietli skladovať zo strachu z trestného stíhania.

Indické organizácie zastávajúce potraty plánovali 18. júla protest proti trestnému stíhaniu za nezákonné praktiky pri potratoch vyhlasujúc, že táto záležitosť je nezmysel.