Ideálna rodina je pre takmer štvrtinu nemeckých mužov rodina bez detí

1,238
Kultúra smrti

BERLÍN – Posledné sčítanie ľudu ukázalo, že nemecká populácia výrazne poklesla, a to o 1,5 milióna ľudí, čo predstavuje pokles o 11% oproti roku 2000. Odhaduje sa, že do roku 2060 nemecká populácia klesne o 19%, teda na 66 miliónov obyvateľov.

Iná štúdia zároveň zistila, že nemeckí muži, či už ženatí alebo nie, čoraz častejšie nechcú mať žiadne deti.

Správa európskej Štúdie akceptovateľnosti populačnej politiky ukázala, že 23% nemeckých mužov považuje za najvhodnejšiu veľkosť rodiny takú, v ktorej je „nula“ detí. Reakciou nemeckej vlády voči odmietaniu mať deti je to, že ročne minie 265 miliárd amerických dolárov na rodinné dotácie.

New York Times sa odvoláva na „expertov“, ktorí povedali, že riešenie spočíva v tom, že treba zamestnávať viac žien a „zároveň ich podporovať v tom, aby mali viac detí.“ Spočíva tiež v zmene spoločenských postojov k imigrantom a v tom, aby starší pracovníci ostávali vo svojom zamestnaní dlhšie.

Správa Európskej únie ukázala, že od šesťdesiatych rokov 20. storočia až do začiatku 21. storočia počet živonarodených detí v dvadsiatich siedmich štátoch EÚ „prudko klesol, a to zo 7,5 milióna na 5,0 miliónov detí v roku 2002.“

Úhrnná plodnosť asi 2,1 živonarodených detí pripadajúcich na jednu ženu sa považuje za záchovnú hodnotu,“ píše správa. „Úhrnná plodnosť (počet živonarodených detí pripadajúcich na jednu ženu) v dvadsiatich siedmich štátoch EÚ klesla za posledné desaťročia na úroveň, ktorá je hlboko pod záchovnou hodnotou. Dostupné informácie ukazujú, že v roku 2002 bola v štátoch EÚ úhrnná plodnosť 1,46 živonarodených detí na jednu ženu. Neskôr bol zaznamenaný mierny nárast, keď sa priemer EÚ zvýšil v roku 2009 na 1,59 živonarodených detí na jednu ženu.“