Hľadanie Božieho odpustenia v prípade potratu ti zázračne zmení život. Ver mi, videl som to.

936
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Človek vo svojom živote občas prežije zriedkavé privilégium, ktoré sa nedá porovnať ani so slávou, ani s peniazmi, ani s postavením. Pre mňa bola takýmto úžasným privilégiom práca so ženami, ktoré podstúpili potrat, no teraz hľadali Ježiša a odpustenie. Ako pastor v Minneapolise som sa tejto činnosti venoval takmer desať rokov.

Miestna pomocná skupina poskytovala pomoc, uzdravenie a zotavenie ženám, ktoré po určitom čase po potrate začali prechádzať fázou ľútosti, hanby, viny a emocionálnej bolesti. Tieto skupiny sa stretávali štvrťročne a mne sa dostalo privilégia, že som sa s nimi mohol podeliť o silu a moc Ježišovho odpustenia.

V zásade som rozhovor s nimi delil na tri časti – prijatie Pánovho odpustenia za podstúpenie potratu, odpustenie ostatným a odpustenie sebe samej.

Odjakživa žasnem nad mocou, ktorá vychádza z biblickej pravdy prítomnej v každej forme odpustenia. Niekto možno čaká slzy, žiaľ a radosť u týchto žien, ktorých spoločným menovateľom je nečakané tehotenstvo a potrat. Príbeh za príbehom som počúval o komplikáciach pri potrate, o nátlaku rodičov, len aby „skoncovali s tehotenstvom“ a o ľahostajnom prístupe otca dieťaťa.

Prekvapilo ma, keď som o mesiace, až roky, neskôr dostal pohľadnicu alebo telefonát tohto znenia: „Pastor Tom, viem že sa na mňa nepamätáte, no chodila som k vám na stretnutia žien po potrate, keď ste rozprávali o odpustení. Tieto stretnutia mi zmenili život, pretože som si myslela, že pre mňa už niet odpustenia. Nielenže som prijala odpustenie od Ježiša, ale on mi ešte dal silu odpustiť aj tým, ktorí ma nútili ísť na potrat. Teším sa na deň, kedy sa v nebi stretnem so svojím dieťaťom, ktoré som dala „utratiť“. Ešte raz vám ďakujem a prajem vám, aby ste v tejto práci, ktorá mení ženám život, vytrvali.“

V živote jestvuje veľa vecí, ktoré môžme urobiť, no tieto ženy mi ukázali, čo je naozaj životne dôležité. Sprostredkovať milosť a Ježišovu lásku ženám, ktoré trápi pocit viny a hanby v súvislosti s potratom, je absolútne nevyhnutné. Potrat je v Ježišových očiach hrôzostrašná vec, no tým, čo prídu za ním, oľutujú svoj hriech, a túžia po sile jeho lásky dá spoznať nežnosť svojho odpúšťajúceho srdca.