Húfy iránskych migrantov konvertujú na kresťanstvo

1,818
Milko Kostovič
Kultúra života

Iránski žiadatelia o azyl v Nemecku vo veľkých počtoch konvertujú na kresťanstvo, no niektorí ľudia majú strach, že mnohí z nich to robia, aby sa vyhli deportácii naspäť do Iránu. 

Nemecký azylový zákon určuje, že každý kto uteká pred prenasledovaním zo strany svojej vlády, môže požiadať o azyl. V Iráne tí, ktorí konvertovali z islamu na kresťanstvo, môžu čeliť trestu smrti za odpadlíctvo. Nemecké úrady sa obávajú, že veľké množstvo iránskych migrantov zneužíva azylový systém cez konverziu na kresťanstvo s cieľom zabezpečiť si utečenecký status v Nemecku, ako informuje Rhine-Neckar Zeitung.

Miestny pastor z mesta Heidelberg povedal: “Obrovský počet Iráncov konvertoval,” a dodal, “väčšinou majú 20 až 35 rokov a pochádzajú zo vzdelanej triedy.” Ani Federálny štatistický úrad, ani Federálny úrad pre migráciu a utečencov (BAMF), či či Evanjelická cirkev nemajú žiadny záznam o tom, kto konvertoval a aký má pôvod. Pastor sa vyjadril, “my počítame pokrstených, no nemáme štatistiky odkiaľ ľudia pochádzajú.”

Niektorí z nových kresťanov tvrdia, že skutočne ide o náboženskú konverziu, ako v prípade 31-ročného iránskeho muža, ktorý si z bezpečnostných dôvodov zmenil meno na “Siyawash”. Iránec neverí v islam, bol moslimom len zo zotrvačnosti, až k nemu pristúpil kresťan, ktorý ho pozval k sebe domov. “Počas prvej a druhej návštevy som sa stále bál,” povedal, pretože konverzia môže viesť k trestu smrti.

Siyawash bol napokon odhalený a nahlásený na polícii, kvôli čomu ušiel do Nemecka, kde hľadal azyl. Množstvo iných migrantov je podozrievaných z konverzie iba z dôvodu vyhnutiu sa deportácie, čo nahnevalo mnohých ľudí, vrátane duchovenstva. Sudcovia v Nemecku zašli až tak ďaleko, že skúmajú vieru žiadateľov o azyl, aby zistili, či hovoria pravdu.

Kresťanskí konvertiti tiež čelia hrozbám a násiliu za ich činy zo strany moslimov v azylových domoch. Kresťanská charitatívna organizácia Otvorené dvere zaznamenala tísicky prípadov vyhrážaní a zneužívania kresťanov a kresťanských konvertitov v nemeckých azylových domoch a niektorí vyzvali na oddelené ubytovanie vzhľadom na pokračujúce násilie.  

Nemecko nie je jedinou krajinou ovplyvnenou moslimským násilím na kresťanských konvertitoch. V Rakúsku, konvertita s menom Christopher povedal, že ak by moslimovia, dokonca aj v Rakúsku, vedeli že konvertoval, "mohlo by to byť mojím trestom smrti." Taliansko, domov Rímskokatolíckej cirkvi, nie je v tomto ohľade iné. Kresťania aj tu skrývajú svoju konverziu pred ostatnými zo strachu z odvety.