Homosexuálny aktivista súdený za znásilnenie

1,749
Kultúra života

Uplynulý mesiac bol pre homosexuálnych aktivistov náročný, pretože si vyžiadal veľkú mediálnu obozretnosť. Jedným z dôvodov bolo zatknutie spoluzakladateľa kontroverznej spoločnosti bojujúcej za práva LGBTI - Boj za ľudské práva (HRC). Zatknutý je obvinený zo znásilnenia 15-ročného chlapca. K zatknutiu došlo len dva týždne po tom, ako homosexuálne spravodajstvo Washington Blade zverejnilo príbeh o inom možnom znásilnení spáchanom jedným z prominentných aktivistov tohto hnutia.

Podľa Blade bol poručík vzdušných síl, Joshua Seefried, obvinený z núteného análneho styku. Tento aktivista bojoval za odvolanie armádneho nariadenia Spojených štátov týkajúceho sa homosexuality "Nepýtaj sa, nerozprávaj" (DADT). V súčasnosti však čelí vojenskému súdu, pretože v roku 2012 po istej oslave údajne znásilnil člena armády.

Seefried (28) vraj znásilnil poručíka námornej armády Edgara Lunu po tom, ako sa zúčastnil stretnutia s ďalšími vojenskými dôstojníkmi. Zúčastnení boli homosexuáli, ktorí spolu oslavovali odvolanie nariadenia DADT. Táto skupina sa najskôr zastavila v reštaurácii na pár drinkov, potom pozval Seefried niekoľkých dôstojníkov na kúpeľ do svojho hotela. Medzi tými, ktorí prijali pozvanie, bol aj poručík Luna. Seefried, Luna a tretí dôstojník, poručík pobrežnej stráže, veliteľ John Fiorentine, odišli neskôr späť do Seefriedovej hotelovej izby.  

Luna tvrdí, že bol tak opitý, že od opustenia reštaurácie si nič nepamätá. Jediné, na čo si spomína, sú nejasné spomienky na to, ako mu Seefried dával sexuálne návrhy, s ktorými on nesúhlasil. Počas večera však Luna stratil vedomie. Prebral sa okolo polnoci, nahý a zmätený. Keď sa Seefrieda spýtal, čo sa stalo, povedal mu, že ho videl mať pohlavný styk s Fiorentinem. 

Luna podal na Seefrieda a Fiorentina žalobu s tvrdením, že bol príliš opitý, aby mohol súhlasiť s pohlavným stykom. Následne boli dôstojníci obvinení z neoprávneného sexuálneho a núteného análneho styku. 

Fiorentine podstúpil vypočúvanie podľa článku 32 (ten je podobný s výsluchom pred veľkou porotou na civilnom súde), ktorý má rozhodnúť, či Fiorentine pôjde pred vojenský súd. Vyšetrovateľ však zastavil trestné stíhanie pre nedostatok dôkazov.  

Rovnako aj v Seefriedovom prípade odporučil vyšetrovateľ zrušiť obvinenie pre nedostatok dôkazov. Hlavný generál, Darryl Burke, veliteľ vzdušných síl pre oblasť Washingtonu, však zvážil vyšetrovateľove návrhy. Seefriedov veliaci dôstojník, poručík plukovník Michael Goodwin, však pridal tretie obvinenie z násilného sexuálneho styku.

Je možné, že aj napriek odporúčaniam vyšetrovateľa z vypočúvania podľa článku 32 nebude obžaloba stiahnutá. Seefriedov civilný advokát poukázal na to, že ak bude prípad posunutý na vojenský súd, vzdušné sily budú brať obvinenia zo sexuálneho zneužitia veľmi vážne. Advokát teda požiadal predsedajúceho sudcu, plukovníka Ira Perkinsa, aby prípad zamietol. Tvrdil, že jeho klient je súdne stíhaný neprávom, pretože jeho nadriadení sa boja toho, aby neboli považovaní za tých, čo nepripisujú znásileniu dostatočnú vážnosť. 

Burke však odmieta akýkoľvek skrytý motív na zažalovanie Seefrieda.  

"Moje rozhodnutie je založené na dôkazoch," povedal Burke na pondelkovom vypočúvaní.

Plukovník Perkins sa momentálne rozhoduje, či prípad zamietnuť alebo obnoviť vyšetrovanie podľa článku 32 na získanie viacerých dôkazov. Takto to požaduje Seefriedov obhajca v dodatočnom návrhu. Seefriedov súd je zatiaľ odročený na január.