Homosexuálne zväzky: Úplné vytlačenie legálnych sobášov?

5,359
Kultúra smrti

RÍM, 19. október 2011 (LifeSiteNews.com) – Legalizácia manželstiev rovnakého pohlavia v Austrálii môže úplne vytlačiť cirkev z jej odvekej úlohy, ktorou je slávnostné uzatváranie manželstva, tvrdí arcibiskup perthskej diecézy, Barry Hickey. Minulý mesiac vyhlásil, že ak by sa vláda pokúsila donútiť kňazov uzatvárať homosexuálne zväzky, arcidiecéza by mala ukončiť registráciu povoľujúcu uzatváranie akýchkoľvek právnych manželstiev.

"Mohli by sme sa rovno vrátiť do geta," povedal Hickey farníkom v kostole St. Ninian a St. Chad v Maylands. "Nemôžem uzatvárať takéto zväzky. Ak nás k tomu núti zákon, vzdám sa práva uzatvárať manželstvá. Skrátka to nebudem robiť."

Hickey dodal: "V uzatváraní kresťanských manželstiev budem pokračovať, nemôžem však uzavrieť zväzok, ktorý v zásade odmietam."

Homosexuálni aktivisti v Austrálii vyvíjajú na legalizáciu svojich zväzkov obrovský tlak. Minulý mesiac tasmánska dolná snemovňa hlasovala za návrh legalizácie novej inštitúcie údajne "z princípu". Členovia Robotníckej strany v štáte Victoria  nedávno uviedli, že na premiérku Juliu Gillardovú budú v otázke podpory homosexuálnych zväzkov vyvíjať nátlak.

V tohtoročnom hlasovaní austrálsky senát prekvapivo drvivou väčšinou hlasoval za odmietnutie návrhu 31 ku 9, pričom za boli len členovia strany zelených.

V súčasnosti všetky štáty a územia v Austrálii poskytujú spolužijúcim homosexuálnym partnerom rovnaké práva ako heterosexuálnym párom. V Novom južnom Walese, Tasmánii a štáte Victoria môžu byť partneri rovnakého pohlavia registrovaní ako domáci partneri a zväzky uzatvárajú na území hlavného mesta Austrálie.