Hollywoodska hviezda Loretta Young sa postavila voči nátlaku zo strany štúdia ísť na potrat

1,243
Matej Trančo
Kultúra života

Klasická hollywoodska hviezda Loretta Young viedla úspešnú hereckú kariéru v rokoch 1917-1961 a vyslúžila si dve hviezdy na Hollywoodskom chodníku slávy za svoje filmové a televízne úspechy. Avšak jej kariéra skončila predčasne a to kvôli rebélii voči "morálnej klauzule" nanútenej štúdiom za účelom toho, aby si mladé herečky neprivodili škandál.

To znamenalo, že slávne "bomby" nemohli mať žiadne aférky a ak mali, jedinou možnosťou "napraviť" problém bol potrat. Podľa nedávneho článku od Vanity Fair "nechcené tehotenstvo nielenže prinieslo hanbu na tieto ziskové organizácie-porušilo dokonca aj politiku štúdia".

Väčšina hollywoodskych herečiek tohto obdobia robila všetko čo bolo potrebné na záchranu ich kariér. Klasické divadelné ikony ako Joan Crawford, Bette Davis a Judy Garland boli všetký donútené k potratu za účelom zachovania ich vhodnosti pre tento priemysel. Riaditelia štúdií tvrdili, že diváci chceli, aby tieto ženy boli "nedotknuté" a bytie matkou by poškvrnilo tento obraz. Cari Beauchamp napísala: "Bol to bežný predpoklad, že by žiariace hviezdy neboli populárne ak by mali deti"

A práve preto bolo niektorým herečkám zakázané zosobášiť sa. Jean Harlow si napríklad "nemohla vziať Williama Powella, pretože 'MGM do jej zmluvy zakomponovala klauzulu zakazujúcu sobáš'."

Toto bol svet, do ktorého vkročila pokrstená katolíčka Loretta Young. Čoskoro vo svojej kariére pracovala na filme s Clarkom Gable (Volanie Divočiny) a do svojho kolegu sa zaľúbila a nečakane s ním otehotnela. 

Podľa slov jej nevesty jej Youngová o mnoho rokov neskôr vysvetlila, čo sa stalo. Počas natáčania filmu, "zatiaľ čo filmový štáb cestoval vlakom naspäť do Hollywoodu...sa Gable v noci vkradol do Youngovej súkromného apartmánu a zneužil ju...Cítila sa strašne ponížená...a čo mala robiť keď jej poníženie bolo len "súčasťou šou". A keďže bola školená už od svojich troch rokov, nahodila peknú tvár a pokračovala. Vedela, že s ním bude musieť pokračovať v práci."

Potom čo Youngová zistila, že je tehotná, spolu s Gableom tento incident udržiavali v tichosti. Štúdio na ňu tlačilo aby šla na potrat no Youngová odmietla a rozhodla sa prijať výnimočné opatrenia aby všetko udržala v tajnosti dúfajúc, že si svoju kariéru udrží a bude sa môcť aj stať matkou. 

Youngová sa predstavila na "obrovskom čísle verejných podujatí a interview v počiatočných mesiacoch svojho tehotenstva v nádeji, že to ospravedlní jej neskoršiu potrebu oddychu. Potom spoločne so svojou matkou plánovala niekoľko týždňový výlet do zámoria. Keď sa vrátila, tlači bolo povedané, že ochorela."

Svoje dieťa (Judy) porodila v odľahlej chatke v Los Angeles a dala toto svoje novorodené dieťa do sirotinca pomenujúc ho po sv. Júdovi, patrónovi náročných situácií. Neskôr si Youngová "adoptovala" svoje vlastné 19-mesačné dieťa. Presne tento scenár inšpiroval režisérov Joel a Ethana Coenovcov pre ich film Hail, Caesar!, kde je postava Scarlett Johansson nútená podpísať zmluvu dávajúcu jej dieťa profesionálnemu "prostredníkovi", ktorý jej potom dovolí po určitom čase si jej vlastné dieťa adoptovať.

Youngová sa rozhodla svojej dcére nepovedať pravdu až do doby krátko pred jej sobášom. Judy bola sklamaná z množstva lží, ktoré jej počas dospievania boli povedané a želala si, aby túto pravdu po celý čas vedela.

Po pôrode Judy si Youngová vzala producenta Toma Lewisa a mala s ním dvoch synov, Petra a Christophera. Neskôr sa venovala množstvu katolíckych charít a ostala členom farnosti Dobrého pastiera.

Na záver môžeme povedať, že hollywoodske hviezdy vtedy aj teraz sú nútené štúdiami k nemysliteľnému, len aby zachránili svoje kariéry. To, čo Loretta Youngová urobila ju mohlo stáť všetko a jej rozhodnutie držať všetko v tajnosti, dokonca aj pred jej vlastnou dcérou, má doteraz následky. Našťastie to však bola práve Youngovej katolícka viera, čo jej pripomenulo dôležitosť ochrany života za každú cenu, riskujúc všetko za účelom zachránenia života namiesto jeho ukončenia.