Historický okamih. Švajčiarska garda prvýkrát v Jeruzaleme.

849
Matej Trančo
Kultúra života

Elitné jednotky vatikánskej Švajčiarskej gardy, ktorá sa stará o bezpečnosť pápeža, podstupujú svoju prvú púť do Svätej zeme od svojho založenia v 16. storočí.

Vo štvrtok dorazila do Jeruzalema prvá skupina dvanástich členov Švajčiarskej gardy a počas nasledujúcich dvoch mesiacov túto cestu vykoná ďalších deväť skupín po dvanásť členov až pokým túto púť nevykoná celý zbor, ktorý sa skladá zo 120-tich vojakov. 

"Keď tu cestuje pápež tak ho väčšinou sprevádzajú velitelia, no rutinné stráže ešte nikdy neboli na púti vo Svätej zemi," povedal otec Juan María Solana z Inštitútu Notre Dame, ktorý je hostiteľom gardy v Jeruzaleme. 

Pápež Július II. vytvoril Pápežskú švajčiarsku gardu v roku 1506 pozvaním skupiny helvétskych vojakov do Ríma aby zastávali úlohu jeho osobnej ochranky.

Najznámejšia bitka stráže sa odohrala v 1527 kedy jednotky rímskeho cisára Karola V. plienili Rím a zmasakrovali takmer celú gardu na schodoch hlavného oltára Baziliku Sv. Petra. Napriek obrovskej početnej prevahe švajčiarski vojaci vytrvávali až do posledného muža.

Z celkového počtu 189 švajčiarskych gardistov prežilo len 42, no táto hŕstka dokázala zabezpečiť únik pápeža Klementa VII. do bezpečia pevnosti Anjelského hradu.

V súčasnej dobe musia byť členovia Švajčiarskej gardy švajčiarského občianstva, rímskokatolíci, slobodní a vysokí aspoň 173 cm.

Každý člen gardy skladá sľub "vernej, lojálnej a čestnej služby pápežovi" a jeho legitímnym nástupcom, "obetujem svoj život ak to bude nevyhnutné pri ich ochrane."

Ich ikonické uniformy navrhnuté nikým iným ako samotným Michelangelom, spravili z gardy jednu z najviac fotografovaných skupín na svete.

Počas svojej púte do Svätej zeme, ktorá bola opísaná ako neobyčajne "duchovná", garda navštívi sväté miesta Jeruzalema a pocestuje na sever ku Galilejskému jazeru a miestam, kde Ježiš strávil väčšinu svojho života. Taktiež sa zúčastnia konferencií a seminárov o formácii kresťanstva.

 


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.