Hillary Clintonová: Nenarodená osoba nemá ústavné práva

1,323
Kultúra smrti

Nechcené nenarodené deti sú “osobami”, ktoré nemajú ústavné práva. Pre ostatné “deti” chce Clintová urobiť všetko

Vo včerajšej relácii stanice NBC demokratická kandidátka na prezidenta USA Hillary Clintonová odpovedala otázky v súvislosti s potratmi a právami nenarodených detí. Vyjadrila sa, že podľa súčasných zákonov “nenarodená osoba nemá žiadne ústavné práva”. Zaujímavosťou je, že keď začala hovoriť o prípadoch tehotných žien, ktoré chcú svoje plody chrániť – teda chcú predsalen zabezpečiť nejaké práva pre ne či lekársku starostlivosť, zjemnila rétoriku a hovorila o dieťati a takým chce, samozrejme, pomôcť.

Redaktor: Aký je váš priamy postoj na otázku potratov?

Clintonová: Môj postoj ide v línii Roe versus Wade (súdny proces 70. rokov, pri ktorom sa prostredníctvom silne emotívnej propagandy uzákonili v USA potraty), a teda, že ženy majú ústavné právo na to, aby tie chvíle boli intímne a osobné a aby ich ťažké rozhodnutia boli založené na ich svedomí, viere, rodine a na ich lekárovi. A to je niečo, čo skutočne patrí koreňu súkromia. A ja chcem zachovávať ústavnú ochranu.

Podľa prípadu Roe versus Wade, ako viete, v zákone jestvuje miesto pre odôvodnené typy obmedzení potratov od istého času počatia. Myslím si, že život a zdravie matky sú jasné. A na to by sme mali brať ohľad, aj keď tehotenstvo pokročí do vyššieho štádia. Na tomto mojom postoji trvám už zopár rokov.

Redaktor: Kedy, alebo, má vôbec nenarodené dieťa ústavné práva?

Clintonová: Nuž, podľa nášho súčasného zákona také niečo neexistuje. Nenarodená osoba nemá ústavné práva. To neznamená, že neurobíme všetko pre veľkú väčšinu prípadov, viete, ako napríklad pomoc matke, ktorá čaká dieťa, a chce si byť istá, že dieťa bude zdravé a bude mať vhodnú lekársku podporu. Viete, neznamená to, že neurobíme všetko možné pre splnenie si povinností. Ale neobetujeme kvôli tomu práva žien na svoje vlastné rozhodnutia. A to je tá dôležitá zmena, ktorú priniesol prípad Roe versus Wade do našej Ústavy.

Clintonová je úhlavnou bojovníčkou za potraty v akomkoľvek štádiu, v politike sa už niekoľko rokov snaží o “efektívne uplatňovanie” potratových zákonov v mene presadzovania feministických ideálov. Vo svojich príhovoroch častokrát mieša prolife postoje s kresťanskou vierou, kvôli čomu chce výrazne zasiahnuť do náboženskej viery a limitovať ju. “Hlboko zakorenené kultúrne zvyky, náboženskú vieru a predsudky je treba vykoreniť”, ako sa netajila na poslednom svetovom stretnutí žien “The Women in the World Summit“.