Hazard sa na Slovensku vráti do pôvodných koľají

4,539
Kultúra života

Bratislava - Výhodné podmienky, ktoré veľkým kasínam nastavilo bývalé vedenie ministerstva financií na čele s Jánom Počiatkom, sa na Slovensku končia.

Poslanci totiž odobrili novelu, ktorou zanikne osobitná kategória kasín, tzv. kasíno v rekreačnom komplexe. Takéto prevádzky mali platiť nižšie dane než podobné, menšie prevádzky. Za túto zmenu hlasovalo 78 koaličných poslancov.

Úpravu zákona sľúbila vládna koalícia aj vo svojom programovom vyhlásení. Stalo sa tak najmä na naliehanie kresťanských demokratov, ktorí chceli zabrániť výstavbe megakasína ako súčasti oddychovo-športového projektu Metropolis na území Bratislavy.

Investor tohto projektu naznačil, že ak parlament zruší daňové zvýhodnenie, presunie zrejme tento projekt mimo Slovenska. Vo viacerých európskych lokalitách však už zámer vybudovania megakasína odmietli.

Brocka chce prísne podmienky pre herne
Podpredseda KDH Július Brocka pre Aktuálne.sk v tejto súvislosti odmietol aj argumenty obhajcov tejto investície, že Slovensko príde týmto krokom o stovky miliónov eur.

"Tento projekt nie je pre Slovensko výhodný. Možno je výhodný z krátkodobého hľadiska, ale z dlhodobého hľadiska, riešenie dôsledkov hazardu, sú pre krajinu veľmi drahé. Ani s finančného hľadiska to pre krajinu tak nie je výhodné," tvrdí Brocka.

Podpredseda KDH naznačil, že si nevie predstaviť žiadny kompromis s investorom v tejto otázke. Podľa neho by sa totiž mali podmienky sprísniť nielen pre kasína, ale aj hazardné herne s výhernými automatmi.

Mikloš: Je to v rukách samosprávy
Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) pripomína, že zmena, s ktorou prišla Ficova administratíva, bola len výsledkom lobistov.

"Bolo to absurdné. Bol vyslovene nerozumný krok. My týmto zákonom navyše nehovoríme, či megakasíno bude alebo nie. Touto právnou úpravou len rušíme daňové zvýhodnenie megakasína. Rozhodovanie o jeho výstavbe je predovšetkým v rukách samosprávy, a nie na vláde, či parlamente," pripomenul Mikloš pre Aktuálne.sk. Zároveň povedal, že ako minister financií určite nebude navrhovať žiadne daňové výnimky pre podobné projekty. Postoj nastupujúceho primátora hlavného mesta Milana Ftáčnika ostáva nejasný. Myšlienku megakasína totiž ešte prednedávnom úplne vylúčiť nechcel.

"Želal by som si, aby v Bratislave vznikol aquapark, ktorý je súčasťou Metropolisu. To, čo budeme musieť posúdiť, ak investor opäť príde s týmto návrhom, je cena, ktorú za to zaplatíme," poznamenal Ftáčnik pre Aktuálne.sk.

Kažímir vidí za novelou tmárstvo KDH
Bývalý štátny tajomník ministerstva financií a súčasný poslanec Smeru-SD Peter Kažimír zase ľutuje, že sa "koalícia, konkrétne aj SDKÚ-DS sa pridala k tmárstvu, ktoré šíria kresťanskí demokrati". Celú diskusiu k novele vníma ako spolitizovanie možnej investície.

"Mali sme povinnosť a možnosť pripraviť legislatívne podmienky pre príchod veľkého investora v oblasti, ktorá by diverzifikovala slovenskú ekonomiku. Stále nariekame, že naša ekonomika je závislá na strojárenstve, výrobe áut, výrobe LCD a toto by bola investícia do sektoru služieb," pripomenul Kažimír pre Aktuálne.sk.

Zároveň odmieta, že by zákonná úprava prijatá počas vlády Roberta Fica bola nepriamou daňovou úľavou. Tvrdí, že táto výhoda mohla len motivovať k otvoreniu zamýšľaného kasína.

"Podľa našich prepočtov to bolo pre štát ekonomicky výhodne. Po dostavaní mala celá investícia prispieť do štátneho rozpočtu ročne sumou 600 miliónov eur. Ak sa to porovná s celou plejádou zákonov, ktorá má priniesť 770 miliónov eur a zaviaže slučku na krk občanom, je to premárnená šanca," dodal poslanec Smeru-SD.

Kažimír navyše pripomína výrok investora, že celý projekt presunie v prípade zrušenia daňovej výnimky len niekoľko kilometrov za slovensko-maďarskú hranicu. Negatívne aspekty projektu by tak podľa neho zostali zachované, ale príjmy by išli do štátneho rozpočtu nášho južného suseda.