Grafická sexuálna výchova je na svete

3,219
Kultúra smrti

AUCKLAND - Na Novom Zélande odštartovali nový program grafickej sexuálnej výchovy, ktorý je zameraný na deti vo veku 5-12 rokov. Vyvolal ostrú kritiku medzi rodičmi, ktorí sú šokovaní prezentovaným materiálom.

Every Body Education program poskytuje školské aj mimoškolské aktivity pre deti vo veku 5-12 rokov.

Prostredníctvom programu, ktorý predstavila Kathryn Heapeová, deti prichádzajú k informáciám o sexualite, ktoré sú podľa nej primerané ich veku. S detailami o sexe sa tak začína od útleho detstva.

„Hovoríme im o tom, ako dieťa rastie v maternici, [a] tiež o funkcii penisu dopraviť spermiu do vajíčka cez vagínu. Všetko je veľmi priamočiare, ako nedávno povedala pre 3 News.

Okrem „priamočiareho“ vysvetlenia sexuálneho styku sa 5 a 6-roční učia odborné termíny pre pohlavné a rozmnožovacie časti tela. Opisuje sa im pôrod a pod rúškom osobnej bezpečnosti sa im ukazujú kondómy s poučením, aby ich nedvíhali zo zeme.

Podľa literatúry, ktorú propaguje Every Body Education, sa 7 a 8-ročné deti dozvedia informácie o menštruácii a nočnej polúcii (mokrých snoch). Taktiež sa učia, že „každá rodina má iné hodnoty a presvedčenia o sexuálnej aktivite“.

9 a 10-roční sa učia o rôznych spôsoboch počatia, o utváraní rodiny a „zodpovednosti, ktorá súvisí so vzťahom dvoch zaľúbených“.

V učebnom pláne pre 11 a 12-ročných je zahrnuté sexuálne a reprodukčné zdravie, pohlavne prenosné choroby a sexuálna zodpovednosť.

Podľa 3 News sa na program doposiaľ prihlásilo päť škôl zo Severného ostrova Nového Zélandu.

Heapeová verí, že „čím skôr začneme o tom rozprávať, tým lepšie“.

Rodičia však nesúhlasia.

Matka, Carla Smithová, ktorá sa v novembri zúčastnila školského večera, ktorý bol venovaný kurikulu podpory zdravia, bola rozrušená, že škola, kam chodia jej deti, tento program vôbec zvažovala.

Smithová tvrdí, že postoj typu jedna veľkosť pasuje všetkým“ je „nevhodný“ v prostredí školy. Diskusiu o sexualite „by mali začať rodičia, a to vtedy, keď uznajú, že je to vhodné pre ich deti, povedala pre 3 News.

„Jednoducho si myslím, že do ich hláv sadíte semienka, s ktorými možno nevedia naložiť. Ktovie, kam ich tie semienka v budúcnosti dovedú a ktorými smermi sa deti nakoniec vyberú?“ povedala Smithová.

Stránka programu Every Body Education je otvorená voči rodičom a vyžaduje, aby sa na začiatku výučby program odprezentoval najprv im. Aj napriek tomu kritici ostávajú skeptickí.

„To, že sa bude spolupracovať s rodičmi, nezmení fakt, že tento materiál je grafický, hovorí Dame Colleen Bayerová z novozélandskej organizácie Medzinárodný rodinný život. „Program útočí na nevinnosť detí. Ide o formu zneužívania. Je potrebné odstrániť z našich škôl tento program ako aj obdobné programy sexuálnej výchovy.

O sexuálnej výchove sa diskutuje na národnej úrovni v súvislosti s nárastom pohlavne prenosných chorôb a problémového správania mladistvých.

Všetky školy na Novom Zélande, vrátane katolíckych, musia poskytovať „sexuálnu výchovu“ študentom 1. až 10. ročníka. Rodičia môžu svoje deti z týchto hodín odhlásiť, no predložil sa návrh zákona, ktorý by túto možnosť zrušil.

V súčasnosti majú školy možnosť vybrať si vlastný zdroj s podmienkou splnenia cieľov kurikula pre každý ročník. Takisto sa musia uskutočniť konzultácie o programe so školskou komunitou každé dva roky.

Heapeová je kvalifikovaná učiteľka s diplomom z psychológie. Vytvorila program sexuálnej výchovy po tom, čo strávila rok tréningu a práce vo Vancouveri v Kanade medzi vychovávateľmi sexuálneho zdravia Saleema Noon.