Grécko: srdcia moslimských utečencov sa lámu pre Krista

1,589
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Grécke Atény – kedysi slávne mesto, opradené žiarou múdrosti a pokroku. Kedysi prekvitajúca akropola sa však dnes už borí s ekonomickým chaosom a neistotou ako si poradiť s miliónmi sýrskych utečencov, vyloďujúcich sa na jej plážach.

97 percent krajiny sa síce hlási k ortodoxnej kresťanskej viere, no pre väčšinu ľudí je viera skôr záležitosťou kultúry, než presvedčenia.

V súčasnosti však aj napriek chaosu a nepokojom dochádza v krajine k oživeniu viery a šíreniu evanjelia. Moslimskí utečenci totiž nielenže nachádzajú Krista, ale šíria po krajine aj evanjelium.

Kresťanský líder David Crabb vysvetľuje tento fenomén v článku, ktorý poslal na stránku  Desiring God.  Píše v ňom o Javadovi, obrátenom iránskom moslimovi, ktorý teraz v Aténach zakladá kresťanské spoločenstvá.

Evanjelium prvýkrát počul cez satelitné rádio ešte v Iráne. Nemal Bibliu a nepoznal žiadnych kresťanov“, hovorí Crabb.

Keď prišiel Javad do Grécka, išiel po prvýkrát v živote do iránskeho kostola a odovzdal svoj život Kristovi. Urobil rozhodnutie, ktoré by ho v krajinách, kde platia islamské zákony, mohlo stáť  život.

Po obrátení som si uvedomil, že sa už nikdy nevrátim k svojej rodine alebo do Iránu, ale stojí mi to za to, pretože teraz mám Ježiša“, povedal Javad Crabbovi.

Javad sa rozhodol, že sa o svojej viere a o evanjeliu bude zhovárať s každým, kto ho bude počúvať. A mnohí z nich boli práve moslimskí utečenci, žijúci v Grécku.

Istá, patrične zahalená moslimka, ho preklínala zakaždým, keď okolo nej prešiel.

O pár týždňov neskôr sa opäť raz prihováral ľuďom v kostole. Na konci prišla za ním spomínaná, teraz už nezahalená žena, a povedala mu: „Pred niekoľkými týždňami si hovoril u nás v parku a ja som ťa prekliala, no teraz sa mi otvorili oči a ja som si uvedomila, že Ježiš je Boží Syn“, spomína Crabb.

Podobných príbehov o týchto ľuďoch ako odovzdávajú život Kristovi, sú stovky. Keď sa Crabb opýtal Javada, prečo toľko moslimských utečencov prijíma v Grécku Krista, odpoveď znela:

Možnože sa cítia slobodnejší, no k viere sa dostávajú predovšetkým pôsobením Božej moci, ktorá láme ich srdcia.“