Google pracuje na nástrojoch väčšej kontroly a obmedzovaniu slobody užívateľov

794
Kultúra smrti

Jigsaw, malá dcérska spoločnosť Google, pracuje na niekoľkých technologických projektoch kontroly obsahu na internete a monitorovania užívateľov, píše internetový portál Wired.

Jared Cohen, zakladateľ a prezident spoločnosti Jigsaw, predstavil “najlepšie technológie, aké máme k dispozícii, na eliminovanie trollingu a iných hanebných praktík”. Konverzácia AI má zabrániť “obťažovaniu” a “zneužívaniu” rýchlejšie než akýkoľvek ľudský zásah. Podľa Google má filter 92 % úspešnosť v detekcii tzv. “nezákonnej” správy, v porovnaní s 10 % ľudského faktora.

Hlavným problémom tohto nástroja je však to, že aj “dobre mienený prejav označí za obťažovanie”, ako pripomína Wired. Stránky, ktoré prešli filtrom, pomenúva pojmom “dezinfikovaný internet”. Tie by už mali byť “čisté” bez akýchkoľvek nežiaducich prvkov. Dodáva však, že užívatelia by nemali “prílišnú chuť” kliknúť si na ne.

Niektorí sú toho názoru, že program bráni vyjadrovaniu osobného názoru. Spolutvorca Lucas Dixon vraví, že pomáha “vytvoriť miesta, kde ľudia môžu mať lepšie konverzácie, bez rôznych nepríjemností”.

Konverzácia AI je momentálne ešte vo vývine a zatiaľ hľadá systém, ktorý by mohol ľahko detekovať isté populistické vyjadrenia, najmä potom, čo OSN od 1. októbra prevezme kontrolu nad ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), čo je nezisková inštitúcia zodpovedná za koordináciu údržby niekoľkých databáz s odbornými názvami na internete v snahe “zaistiť stabilnejšiu a bezpečnejšiu prevádzku”.