Google môže pomôcť politikom, ktorí sú momentálne pri moci, umlčať kritikov a ovplyvňovať užívateľov, tvrdí belgická strana

543
Kultúra smrti

Nový nástroj prestavený spoločnosťou Google: fact checking (overovanie faktov) môže pomôcť politickým establishmentom niektorých krajín potlačiť kritiku a kontrolovať nastavenie mysle internetových užívateľov, povedal pre Sputnik v pondelok prezident Belgickej ľudovej strany Mischael Modrikamen.

Google v piatok informoval, že spustil novú funkciu, ktorá bude celosvetovo dostupná, pričom výsledky vyhľadávania a spravodajské informácie budú integrované do mnohých portálov preverujúcich fakty a tie budú definovať, či sa jedná o pravdivú či falošnú informáciu.

“Toto je celkom iste cesta k tomu, ako kontrolovať nastavenie mysle užívateľov. Existuje politická vôľa ľudí ako Merkelová a ďalších smerom k vyhýbaniu sa kritike, potláčaniu kritiky a zanechania “otvorenej spoločnosti” ako jedinej možnosti pre západné spoločnosti,” povedal Modrikamen.

Politik zdôraznil, že rodičovská kontrola bola jedinou formou internetovej cenzúry, ktorá bola nevyhnutná pre zabránenie tomu, aby deti a mladiství nemali prístup k témam ako terorizmus, porno a ďalším negatívnym témam.

“Ľudové strany sú proti akejkoľvek “kontrole” zverejnených obsahov na internete … Dospelí sú dospelí a nepotrebujú byť rozmaznávaní lídrami, ktorí chcú zastaviť kritiku svojej politiky,” povedal Modrikamen.

 

Google interpretoval túto novú službu ako snahu o pomoc v boji s dezinformáciami a fake news. Fact check nebude poskytovaný spoločnosťou samotnou, bude využívať na preverovanie faktov spoločnosti ako PolitiFact a Snopes ale i médiá ako BBC, CNN a podobne, ktoré sú samé hlavnými producentmi fake news. CNN dokonca priamo americký prezident Donald Trump označil ako fake news. Podľa blogu spoločnosti má súčasná komunita vykonávajúca overovanie faktov 115 organizácií.